Борисов: Да се задейства зареждането на маски и дезинфектант

В момента има извънредно заседание на Министерския съвет, което се провежда съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на шефа на националната отбрана ген. Андрей Боцев. „Говори се, че се крие коронавирус.

Няма такова нещо. Шефът на ВМА ген. Мутафчийски говори само истината. Всички държави почти имат, нищо срамно няма и в България ако се появи по това огромно движение на хора“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Разпоредил съм 100 хиляди литра спирт да се деблокират от резерва, където има 400 хиляди литра“, каза Борисов и добави: По най-бързия начин да се задейства зареждането на маски и дезинфектант, да няма недостиг. По най-бързия начин да може хората да си вземат спирт, днес могат да взимат колкото им трябва. Чакам от щаба да кажат дали масовите прояви да ги забраняваме, дали да препоръчват нещо“, каза Борисов. „Имаме 77 милиона лева във фонда за бедствия и аварии, 50 милиона сме готови да сложим за всички мерки. Ще правим каквото казват експертите“, каза Борисов. Борисов съобщи, че брифингите, които се правят пред ВМА всяка сутрин, ще се правят и в 17 часа.

По темата с мигрантите, идващи от Турция към българската граница Борисов каза: Има данни за струпване на мигранти. Пратихме сутринта рано жандармерия по границите. Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха. Да се надяваме, че по-навътре в страната ще ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, когато има ракети, хората бягат.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев добави, че ще прати инструкции към лекарите как да се правят болнични листове за хората под карантина. „Да не паникьосваме хората, да не изкупуват храните. Това ще отшуми ще мине. Нямаме никакво основание, ако се обяви случай на коронавирус, да не се каже. Щом го има в Италия, Франция, то ще дойде. И като дойде не значи, че нещо по-различно се случва. Разчитам на докторите.

Ананиев, събери всички шефове на болници, като идват пациентите на всеки един да се отделя време и всичко да се обясни“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *