Братя Кирови наредиха уникална изложба в Дупница, над 100 ценители на изкуството се събраха за откриването й

Над 100 ценители на изкуството, сред които бившият председател на Общински съвет – Дупница Явор Тодоров и съпругата му нотариус Ася Радкова, световноизвестният художник Албино Пити и съпругата му Ина Константинова, както и учителят по рисуване Иван Шуманов, присъстваха на откриването на изложбата под мотото „Implicitus“ на братята Веселин и Радо Кирови, която беше представена в общинската художествена галерия „Околийска къща“.

Радо Киров представи пред дупнишката общественост свои скулптури от неръждаема стомана. Той е дупнишки зет, със съпругата си Мариола Дашева се срещат в гр. Добрич. 10 години са живели в града, а след това емигрират в Кейптаун, Южна Африка. Сред неговите произведения са: Chalice – църковна чаша, подарена на папа Йоан Павел Втори от тогавашния президент на Южна Африка Нелсън Мандела, сребърна купа – сватбен подарък на японския принц и съпругата му от правителството на Южна Африка, купата на известното състезание за професионален голф Alfred Dunhill Challenge Cup… Възхитен от Панагюрското златно съкровище, Радо Киров е изработил и ритон с форма на глава на носорог, който изковава от 1250-грамов лист от 22-каратово злато. Тази година Радо има изложби в Ню Йорк и Лондон. Шест месеца в годината той е в чужбина, а другите 6 прекарва в родината си.

Брат му Веселин Киров се представи с красиви живописни платна, сред които „Изумруд”, „Цветни диаманти”, „Син циркон“, „Втечняване”… които пресъздават раждането на скъпоценните и полускъпоценните камъни. „Аз също емигрирах, започнах с бижутерия. Спечелих няколко национални награди в тази сфера. Винаги съм обичал да рисувам, започнах 2005 г. и тогава се наложи да променя цялата си къща, направих си ателие. В крайна сметка и бижутерията, и ателието за рисуване станаха на едно място. През 2014 г. реших да започна да се занимавам професионално с рисуване, като не изоставих и бижутерията”, сподели при откриването на изложбата Веселин Киров.

Уредникът на художествената галерия „Околийска къща“ Катя Йоцова от името на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев връчи поздравителни адреси на братята Веселин и Радо Кирови. Събитието завърши със стилен коктейл.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *