Брифинг на министъра на здравеопазването

„Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва“. Това заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове. 

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата, които 318 на брой. „Доволен съм от темпа на ваксинация към момента. Постигаме добър резултат“, подчерта министърът.

„Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители“, призова министърът и допълни: „Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове“.

„В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, няма записване, защото ще е излишно“, категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и  да избере в кой ваксионационен център да отиде.

ЦИК са ваксинирани с ваксини на Pfizer. Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване. В „зеления коридор“ трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази – към настоящия момент само в събота или в неделя.“Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки. Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои могат и от днес и го правят“, посочи професор Ангелов. 

„Дошли са 450 души до момента – едните са във фаза 3, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха“, заяви професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души. „Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация“, категоричен е той. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *