Бум на пациенти в травматология! Заледените тротоари вкараха 15 благоевградчани в болница

Бум на пациенти с фрактури е отбелязан през последните дни в отделението по травматология на благоевградската болница. Над 15 човека са приети със счупвания на долни и горни крайници след падане на заледени тротоари, каза началникът на отделението д-р Николай Пиринчиев.

„Всички пострадали са от Благоевград, като възрастта им е от 40 до 70 години. Фрактурите им са в резултат на падане на заледените тротоари. Повечето са оперирани, а на други предстоят хирургически интервенции“, допълни той.

Разраства се броят на пациентите във вътрешно отделение, където са разкрити допълнителни легла. „В момента имаме 37 болни, повечето са с обострени белодробни заболявания, в това число и пневмонии.  Все още нямаме болни от грип”, каза шефът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев. За профилактика срещу вирусните заболявания той препоръча приемане на повече топли напитки, витамини, избягване на местата, където има струпване на повече хора, и повишено внимание на пациентите с хронични заболявания.

На фона на завишения брой на болните в тези две отделения добрата новина дойде от отделението по хемодиализа. Там вече са монтирани 10 нови апарата, произведени преди 3 месеца в Германия, които са предназначени за лечението на хора с бъбречна недостатъчност, съобщи зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Директорът на ІV ОУ в Благоевград Илиян Чапкънов коментира, че няма много болни от грип деца и броят на отсъстващите е около 15-20 ученици за цялото училище.

„Засега положението е спокойно, нямаме много отсъстващи. Получихме указания от РЗИ /Регионална здравна инспекция/ от днес до сряда да следим обстановката с повишено внимание и да подаваме справка”, каза и директорът на ІХ ОУ Радка Ризова.

Ръководителят на VІІ СУ д-р Л. Стоянова разясни, че медицинската сестра на училището периодично минава по класните стаи и засега няма завишен процент на болни деца.

„Броят на отсъстващите ученици започна да расте от днес /понеделник/. В болнични са и 4-ма учители. Хубаво е здравните власти да вземат превантивни мерки”, сподели директорът на VІІІ СУ Сергей Биров. Той уточни, че справката се обобщава от медицинското лице на училището, но в начален етап /1-4 клас/ на училище вчера не са дошли 25 деца.

Че медицинските лица по учебните заведения са получили инструкции от РЗИ да следят обстановка, потвърди и директорът на V СУ Мария Тричкова. Тя допълни, че миналата седмица в една от паралелките в начален етап са отсъствали половината деца от класа, но сега, в началото на новата седмица, не се констатира завишен брой на боледуващи ученици. 

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *