БУМ на цените на имоти! С колко скачат това лято – вижте!

Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти е между 8 и 10%, а очакванията за тази година са да е между 4 и 8%, коментира председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти Ирена Перфанова, съобщава БТА.

Цените на жилищните имоти в София-център в момента са между 900 и 1500 евро на квадратен метър. Има оферти, както и реални сделки за 2000 евро на квадратен метър за имоти в по-добро състояние, в по-представителни сгради и в локации, в които рядко излизат недвижими имоти, както и в сгради с асансьори, което е типично за централната част. В южни райони средната цена е 1000 евро на квадратен метър, а в комплексите – 700-850-900 евро на квадратен метър, допълни Перфанова.

Луксозният сегмент отчита по-чувствително покачване на цените на недвижимите имоти, но това ще доведе до момент на пресищане и ценовите нива на този тип жилища първи ще спрат да се покачват, прогнозира Ирена Перфанова.

По думите й колкото са по-малки недвижимите имоти, толкова по-бързо се продават и на по-висока цена. Имотите с неадекватни цени могат да се задържат и за една година на пазара. Интересът към покупка на имот за лична употреба и с цел инвестиция се засилва заради ниските нива на лихвите по депозитите и по кредитите, коментира Александър Бочев, член на Управителния съвет на НСНИ.

През последните няколко години тенденцията е много хора да търсят алтернативни начини за инвестиция и един от най-сигурните от тях е инвестирането в недвижими имоти, смята експертът. Лихвите по ипотечните кредити също са на значително по-ниски нива от преди две години.

Експертът посочи за пример възвръщаемостта на инвестицията при двустайните апартаменти, защото те са най-търсените в момента имоти. В луксозния сегмент на пазара доходността не е значително по-различна. Необходимо е преди покупката обаче да се обмисли възможността за даване под наем. Много предпочитани са сгради с портиери, охрана, които дават допълнителна сигурност на наематели, които не са българи, а работят в чуждестранни фирми.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *