Бунтовници атакуваха хотел в Пакистан, има жертви

Четирима бунтовници, въоръжени с автомати и гранати, атакуваха днес луксозен хотел в югозападния пакистански крайбрежен град Гуадар, съобщи БТА, цитирайки силите за сигурност.

При стрелбата е починал един от охранителите на хотела. Престрелката, в която се включи армията, продължи няколко часа. Всички нападатели са убити, загинал е един охранител на хотела. Отговорност за нападението пое сепаратистката групировка Армия за освобождение на Белуджистан.  Всички гости на хотел „Пърл континентъл“ са били евакуирани, съобщи пакистанската армия, цитирана от ТАСС.

Белуджистан е най-бедната пакистанска провинция, въпреки че е богата на полезни изкопаеми. Регионът, който граничи с Афганистан и Иран, е и най-нестабилната провинция в Пакистан – в последните години стотици хора стават жертва на насилие, свързано с ислямисти и сепаратисти, отбелязва Франс прес.

Провинцията е и важен участък от икономическия коридор Китай – Пакистан. Пекин инвестира десетки милиарди евро, за да свърже Синцзян-Уйгурския автономен район в Западен Китай с пристанището на Гуадар. Коридорът ще осигури на китайските стоки пряк достъп до Арабско море.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *