САЩ обяви 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Българската прокуратура ще повдигне обвинение на известната в цял свят Ружа Игнатова за измамата с OneCoin. Това стана ясно от пресконференция на българското обвинение и американския посланик Кенет Мертен.

Борислав Сарафов обяви също, че това ще позволи на службите да започнат наказателна санкция за изземване на имуществото ѝ в България.

Американският посланик каза от своя страна, че Съединените щати обявяват нова награда за информацията, която може да доведе до ареста на Ружа Игнатова. Наградата е на стойност до 5 млн. долара.

„Игнатова се издирва в САЩ и Германия за участие в една от най-големите схеми за измама. Били са отнети над 4 млрд. щатски долара от невинни хора. Две седмици след нейното обвинение през октомври 2017 г. Игнатова пътува от София до Атина, за да избяга арест. Тя е беглец от тогава“, допълва още Мертен.

Американският посланик обяви още, че Съединените щати обявяват нова награда информация, която може да доведе до ареста на Ружа Игнатова. Наградата е на стойност до 5 милиона долара.

„Игнатова се издирва в САЩ и Германия за участие в една от най-големите схеми за измама. Били са отнети над 4 млрд щатски долара от невинни хора. Две седмици след нейното обвинение през октомври 2017 г. Игнатова пътува от София до Атина, за да избяга арест, тя е беглец от тогава“, допълва още Мертен.

Американският посланик добави още, че по-късно от посолството ще разпространят информация за гражданите как да подават напълно анонимни сигнали за местонахождението на Ружа Игнатова.

„Преди две години Ружа Игнатова беше добавена в списъка на най-търсените от ФБР престъпници“, припомни още Мертен.

Пламен Пончев от ДАНС разкри и подробности за българската част от разследването, водено от Софийската градска прокуратура.

„Компанията и нейните дъщерни дружества е регистрирана в Гибралтар и са изградени като финансова пирамида, която предлага услуги за мрежов маркетинг. Установен е трансфер на 15 милиона евро. Прокуратурата е сезирана за имущество, което е придобито с тези пари“, поясни Пончев.

Предстои внасянето на искане за запор на имуществото.

Коя Ружа Игнатова?

Ружа Игнатова е българско-германска предприемачка. В неизвестност от края на 2017 г., тя е разследвана в редица страни от март 2018 г. за изграждане на финансова пирамида OneCoin, рекламирана като криптовалута чрез създадените от нея компания OneLife Network и фондация OneWorld Foundation. Има условна присъда от Аугсбургския районен съд за фалита на притежаваната от семейството ѝ леярна в Германия.

През 2013 година Ружа Игнатова е сред създателите на кратко просъществувалата криптовалута BigCoin. След това заедно с един от партньорите ѝ в BigCoin Себастиан Грийнууд започват нов собствен проект OneCoin. Макар че е рекламирана като криптовалута, OneCoin не притежава някои основни белези на криптовалута. Въпреки това компанията успява да събере вложители с помощта на мрежов маркетинг и постига бизнес успех, така че Игнатова е избрана за бизнес дама на годината за 2014 година. През 2015 година е панелистка по тема „Бъдещето на финансовите транзакции“ на Fourth EU-Southeast Europe Summit – събитие, организирано от списание „Икономист“.

Игнатова е подозирана от чуждестранни медии в участие в няколко финансови пирамиди. Според някои експерти, основаният от нея OneCoin използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (около 10 000 членове), Univer Team (около 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (около 400 000 членове), Bonofa (около 60 000 членове) и BNG International (около 10 000 членове). С фон от измамни схеми (BigCoin, Crypto Real Investment Trust), регистрация на фирмата в Гибралтар и множество неясноти по функционирането на OneCoin, криптовалутата на Ружа Игнатова е определяна от множество експерти като поредната финансова пирамида и измама. Още през май 2015 година схемата е изобличена като директна финансова измама по схемата на Понци. Срещу самата фирма OneCoin, по-късно преименувана на OneLife, започва разследване за измамни схеми в няколко държави, като в Китай, Австрия и Латвия е обявена за незаконна.

През 2014 година Игнатова основава фондация „Един свят“, (OneWorld Foundation) имаща за цел да подобри образованието на деца и младежи в неравностойно положение. Фондацията се фокусира в повишаване на качеството на живота чрез осигуряване на образование. Според някои експерти, благотворителната фондация всъщност е просто част от схемата на OneCoin.

През май 2015 година българското издание на „Форбс“ излиза с рекламна втора корица под основната със снимка на Игнатова. В PR материалите на OneCoin обаче това е обявено като „Д-р Ружа Игнатова в интервю за Forbes. Всъщност истинската корица е с портрет на Маркус Персон, основател на Minecraft.

През септември 2015 година българската Комисия за финансов надзор излиза с предупреждение по отношение на OneCoin, като все още го нарича „виртуална валута“. Въпреки отправяните им обвинения през 2016 година OneCoin и Игнатова продължават с покупки на имоти в България, като за година инвестицията вече е над 35 милиона лева.

През септември 2016 година започва криминално разследване за дейността на OneCoin от лондонската полиция и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията.

От ноември 2016 година Ружа Игнатова постепенно излиза от управлението на българските дружества. През април 2017 година германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната, а прокуратурата в Билефелд започва разследване за измама. Според служител на Федералното бюро за разследване на Съединените щати, Игнатова е забелязана за последен път през октомври 2017 година.

През януари 2018 година българската и германската прокуратура съвместно с Европол влизат в офисите на OneCoin в София и разпитват служителите. Новината получава широк отзвук по света.

На 8 март 2019 година Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу Ружа Игнатова и брат ѝ Константин за организирането на финансова пирамида, довела до кражба на милиарди долари. Константин Игнатов е арестуван на 6 март в Лос Анджелис След като се признава за виновен през ноември 2019 година, Игнатов може да получи присъда от 90 години затвор.

През 2022 г. е включена в списъка с десетте най-издирвани престъпници на ФБР, които предлагат награда от 100 хиляди долара за информация относно местонахождението ѝ. btv

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *