България се топи, двама ще работят за пенсията на един възрастен

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *