Българчетата в Чикаго мериха сили в „лъвски скок”, перничанинът Ст. Станимиров им връчи медали с лика на Апостола

Традиционната 12-а поред олимпиада в памет на Васил Левски се проведе в Чикаго. За четвърти сезон благодарение на Олимпийски клуб „Васил Левски”Чикаго спортът беше водещ и преобладаваха подвижните и щафетни игри. Всички деца от българските училища имаха възможност да се съревновават в индивидуални и групови надпревари, но само в дисциплината прескок на височина – по примера на „лъвския скок” на Апостола, се бориха за медали с неговия лик, съобщи chicago.bg.

Спортната част на олимпиадата започна с групово разгряване начело с треньора по таекуон-до и президент на Българо-американския център за културно наследство (БАЦКН), перничанина Станислав Станимиров, който е и организатор на събитието. Състезателите бяха разделени на четири възрастови групи и по принципа на кръговия метод преминаха през всички предизвикателства.

Официалната част започна с химна на РБългария. Последваха приветствени слова и изказвания от основателя на БАЦКН и основоположник на олимпиадата за Левски – Кина Бъговска, специалния гост от родината доц. д-р Ефрем Ефремов, писателя Райна Качулкова, генералния консул на РБългария в Чикаго – Иван Анчев, и 9-годишната Анисия Ботева, която рецитира стихотворението „Левски”. Водещ на програмата бе учителят Златина Костова.

Магията на народните танци беше представена в най-автентичен вид от детските танцови състави на „Малката Верея” към Малко Българско училище, „Хорце” към училище „Джон Атанасов” и детска школа „Хоро” към център „Магура”.

Освен спорта, по примера на древния афоризъм „Здрав дух в здраво тяло”, децата се надпреварваха да покажат знанията си за живота и делото на Васил Левски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *