Б. Борисов покани папа Франциск да посети България

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България, съобщава БГНЕС. Нашият принос е толкова голям в сферата на писмеността, заяви Борисов. Можем много повече да се гордеем с това, което са направили светите братя Кирил и Методий, а след това и техните ученици, заяви Борисов след аудиенцията. Българите действително могат не само да се гордеят, но всички ние сме призвани да накараме историците много по-добре да разкажат на децата на идните поколения да помнят това нещо, подчерта премиерът. След като разказал пред папата какво се случва на Балканите, и в страната ни премиерът останал с впечатление, че много добре знаят какво се случва на Балканите и в Европа. „Папата също ми разказа неговата програма, тя беше много натоварен, решихме, макар и трудно, настоявах много да посети България, каза Борисов. Той поясни, че говорил с митрополит Антоний, „като се приберем ще говорим и със Св. Синод, че всички да знаят и догодина ще се подготви една визита – Румъния, България. Обещаха да мислят заедно с държавния секретар да подготвят догодина едно такова посещение“, поясни Борисов като уточни, че най-малко им трябват 5 месеца за посещение на папата.

„Говорих му говорих му, говорих му и той каза: „Ти много вярваш“ и взе едно листче, записа си и го сложи в джоба си. Затова казвам – не писмената покана е при него, а това, което ще даде на неговите хора да подготвят посещението и съответно да преценят освен България и Румъния дали и трета страна на Западните Балкани да бъде включена във визитата“, каза Борисов. Всъщност за да няма спекулации целта на едно такова посещение на папата е веднъж да не пада темата за Западните Балкани, да успеем да я задържим на достатъчно високо и по-високо ниво на влияние. С неговата благословия ние искаме просто да има мир на Балканите, подчерта Борисов. Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана. Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората. Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи около половин час. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци.

Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се проведе в Апостолическия дворец. Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *