Важна дата за осъдените благоевградски полицаи! ВКС решава дали да възобнови делото „Чората“

На 14 юни Върховният касационен съд ще заседава дали да бъде възобновено делото на 5-имата благоевградски полицаи, осъдени на по 7 г. затвор за смъртта на криминално проявения Ангел Димитров-Чората при полицейска акция по задържането му през 2005 г.

До вчера съдът още не бе качил часа на заседанието на сайта си, но от деловодството потвърдиха за „Струма” датата. 

Молбата за възобновяване на делото е внесена от бившия министър на вътрешните работи Виктор Михайлов, който в момента работи като адвокат и защитава единия от 5-имата осъдени. Адвокат Михайлов съобщи, че по реда на възобновяването пред въззивна инстанция в молбата не се посочват нови обстоятелства, нови свидетелства или искане за нови експертизи, такива ще бъдат представени на самото заседание, след което бил готов да ги огласи и коментира.

Припомняме, че полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха вкарани в Бобовдолския затвор в първите дни след Великден, след като едва при задържането им научиха, че ВКС ги е осъдило на по 7 г. затвор без право на обжалване. Безпрецедентната присъда беше огласена няколко дни по-късно на сайта на съда в 60-странично решение.

За близките на Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков остана ангажиментът да заплатят солидарно направените допълнителни разноски по водене на делото в размер на 10 721,16 лв., както и хонорара от 10 000 лв. за адвоката, нает от роднините на Чората.

Седмица след влизането на полицаите в затвора благоевградчани се вдигнаха на мирен граждански протест пред сградата на съда с искане или делото да бъде възобновено, или вицепрезидентът Илияна Йотова да се възползва от даденото й от Конституцията право за амнистиране на осъдените. Благоевградчани пък събраха няколко хиляди подписи под петиция „Българските полицаи не са убийци”, която бе разпратена по всички възможни институции, имащи отношение към казуса.

Ако ВКС реши на 14 юни, че има основания за възобновяване на делото, то ще е петото поред стартиране на процеса от самото начало през изминалите 14 години. Любопитното е, че давността на делото „Чората” изтече още миналата година и на това основание за последно през 2018 г. то бе прекратено.

Затова решението на съдиите от ВКС, които вкараха в затвора с присъда по 7 години петимата полицаи, сякаш са действали като организирана банда престъпници, отишли да умъртвят Чората, буквално шокира благоевградчани.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...




Протестът на благоевградчани в защита на полицаите регистрира рекорд по масовост, невиждан от зората на демокрацията

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *