Важна промяна за собствениците на повече от едно жилище! Ето какво ни готвят

Министерството на финансите готви миниреволюция в данъците от догодина. Пакетът от законови промени, публикуван от МФ, ще доведе до сериозни размествания в облагането на собствениците на движими и недвижими имоти.

Лоши са новините за притежателите на повече от едно жилище.  Те ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом, пише „Сега“.

По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството на Владислав Горанов предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище.

Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои.

Логиката на МФ е, че по-богатите нямат нужда от преференции. Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина.

Ако информационните системи на общинските данъчни служби бяха свързани, измами от този тип нямаше да са възможни, но за жалост електронното управление в България се изгражда твърде бавно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *