Добре подреденият хладилник не само изглежда добре, но и помага храната да остане свежа и да издържи по-дълго. Поддръжката на хладилника включва внимателна грижа най-вече за три неща – температурата, влажността и сигурността на храната в него. Важно е да знаете кои са най-студените и „най-топлите“ части в него, за да удължите живота на съхраняваните продукти.
Най-горният рафт.
Най-горният рафт е второто най-студено място във вашия хладилник. В тази част е препоръчително да държите пакетирани храни, кисели краставички, диня, грозде.
Средната част
В средната част на хладилника температурата е най-константна. В нея е идеалното място да държите мляко, сурови яйца и дори някаква готвена храна. Проверете дали храната е добре покрита и не дръжте въпросните продукти и ястия повече от 3 дни.
Други части
Ако имате допълнителни рафтове в хладилника си, можете да ги оползотворите като съхранявате в тях ядки и плодове. Тези храни изискват по-малко влажност.
Най-долната част
Зеленчуците изискват по-влажна среда и е удачно да ги държите в най-ниската част на хладилника. Там може да поставите и билки.
Какво да държите на вратата
Рафтовете на вратата са най-топлите места в хладилника. Там е подходящо място за масло, меки сирена. Бутилките са по-високи и също можете да ги редите на вратата на хладилника.
Важното е да има въздух
Важно е да осъзнаете, че хладилникът ви не трябва да е претъпкан и в него трябва да има пространство. Това дава възможност на храните да дишат, а на рафтовете да не се претоварват. Уверете се, че в хладилника циркулира студен въздух, за да може уредът да изпълнява оптимално функцията си.
Поставяне на етикети
За да улесните ориентацията си в хладилника, можете да започнете да ползвате етикети.