Васил Иванов посочи кой може да е убил Виктория

Какви са мотивите за жестокото убийство в Русе на журналистката Виктория Маринова. Своите версии в предаването „Денят на живо” по Канал 3 бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов и разслбедващият журналист Васил Иванов.

Както вече е известно прокуратура и полиция работят по всички възможни версии, като водещи се отличават три:  бившият модел е станала жертва на изнасилвач, че е била нападната от човек, засегнат от работата ѝ като журналист, или убийството е извършено по мотиви, свързани с личния ѝ живот. Появиха се обаче коментари, че полицията се бави със своите действия, призиви за по-бързо разкриване дойдоха и от международни институции.

„Не мога да кажа дали сме се забавили. Но реакцията, както и на обществото, така и на международни институции е съвсем разбираема, защото това е журналист. Но не може да се каже дали сме се забавили. Ясно е, че първите 48 часа са важни, но е твърде рано да правим подобни коментари. Относно възможността за обществено недоволство аз си спомням за онова момченце Пепи, след което се стигна до падане на правителството на Иван Костов. Защото тогава си спомням как видях даже една злоба по отношение на извършителите. И това малко ме уплаши”, обясни Миланов и призова разследващите да се въздържат от подобен наказателен стремеж, понеже това може да доведе до грешки.

„Чувам, че граждани ще правят собствено преследване, по-точно претърсване. И това е доста опасно действие. Защото, ако наистина се намерят веществени доказателства, то те трябва да се изземат по съответния ред. Да не говорим, че може да се стигне и до злонамерени действия”, обясни Миланов.

От своя страна за работата като журналист и заплахите към него говори Васил Иванов:

„Гнусно убийство, според мен криминално. Поне аз така ги виждам нещата. Аз съм бил подлаган на какви ли не директни и индиректни заплахи. От опита, който имам аз, мисля, че това не е свързано с работата на нашата колежка. И мисля, че това не е случай, в който трябва да се делим на журналисти и не журналисти. Не е коректно, дори и в подобни случаи, цялото общество, цялата полиция, да се занимава само с това. Защото има много хора, които страдат, има изнасилвани баби по по селата, много са и хората, които имат рискова професия. Може би и ние самите сме си виновни, защото преекспонираме темата, защото става въпрос за колеги. Тук и от тези реакции в Европа – веднага се прави аналогия, че това е свързано с работата ѝ. Но според мен един такъв убиец… Ще кажа от личен опит – първо ти предлагат подкуп, после те заплашват, после заплашват майка ти. След това, както бе при мен, ти взривяват апартамента. Т.е. при тези схеми има начин на действия, а тук доколкото разбирам, колежката не е била заплашвана. А и не мога да си представя, че някой, който преди това е ползвал заплахи, ще остави улики, семенна течност и т.н.”.

„Нормално е да има съпричастност”, изтъкна ген. Миланов.

„Сигурно има достатъчно характеристики на ДНК, оставени на местопрестъплението. Но това ДНК трябва да се сравни, този човек трябва да е бил преди това регистриран. Но ако не е регистриран започва издирване с всички възможни методи. Т.е. трудна работа. Особено в такива случаи, ако става въпрос за някакви индивидуални играчи. Разбирам реакцията и искането на обществеността, което е правилно. Но все пак ще попитам – мислите ли, че министърът на вътрешните работи не иска бъпрзо разкриване?”, коментира бившият шеф на НСБОП и Жандармерията.

„Сега мога да кажа, че съм имал колежки от телевизии, които редовно имаха проблеми с преследвачи, а тези хора са доста по-опасни. Налагало се тези жени да бъдат изпращани с охрана, да се подават сигнали в полицията”, каза Иванов, като така коментира и версията, че извършителят може да е психичноболен човек.

По отношение на липсата на мобилния телефон на убитата и възможността мястото на убийството да не е там, където е намерено тялото, Румен Миланов обясни, че е по уликите обикновено си личи къде е убита, разследващите трудно могат да бъдат заблудени.

„Трябва всички версии да бъдат проверявани. Така е правилно, но съм съгласен, че версията убийството да е свързано с работата ѝ е малко вероятна”, каза генералът.

Моята версия на първо четене е, че някой, който я харесва на екрана или пък там на място”, заяви Васил Иванов.

Той изрази увереност, че убиецът ще бъде намерен.

„По това ДНК ще го намерят. Ако не е попадал в системата, някой ден ще попадне. А освен това вече има и много по-голяма база данни за отпечатъците”, изтъкна журналистът.

„Чувството за безнаказаност трябва да изчезне у тези хора, които действат по този начин. Освен това трябва и работа с тези, които са с психични заболявания”, допълни Иванов относно превантивните мерки и факта, че убийството всъщност е извършено посред бял ден на наглед оживено място.

„Имам скромен опит и ще кажа, че цялата ни правоохранителна и правораздавателна система трябва да подобри своята ефективност. Има много какво да се прави”, каза ген. Миланов в заключение.

„Наистина доста прогнила система и доста останали порядки от времето на комунизма. Знаем, че е голяма и трудно се управлява тази система. Но трябва да се вземат мерки – и полицията да имат повече правомощия, не само повече работа, а и повече правомощия, защото много полициаи казват, че те не са толкова много”, обобщи Васил Иванов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *