ВАС отмени 100-те хиляди лева обезщетение за смъртта заради забавена трансплантация на 5-годишна Габи

Върховният административен съд (ВАС) е обезсилил решението за 100-те хиляди лева обезщетение заради забавена трансплантация срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина”, което родителите на издъхналата от левкемия 5-годишна Габриела Йорданова спечелиха преди две години в Административния съд в Пловдив. С решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда под тепетата с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередовностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество, съобщава „Монитор“.

Малката Габи от Русе заболяла от остра лимфобластна левкемия през 2008 г. Било й проведено лечение, последвала ремисия, но за кратко. Три години по-късно болестта се върнала. Детето било подложено на тежка химиотерапия, за да бъде подготвено за трансплантация на стволови клетки. Родителите подали документи във Фонда за лечение на деца и на 13 април 2011г. получили отказ за финансиране за извършване на трансплантацията в чужбина. Мотивът бил, че по-голямата сестричка на Габи била подходящ донор, тоест, присаждането на стволови клетки може да се извърши и в България. В същото време от фонда изпратили друго онкоболно дете на операция в чужбина с мотива, че то няма фамилно съвместим донор и че трансплантацията от ненапълно съвместим източник трябва да се извършва в чужбина заради по-големите възможности на клиниките там да се справят с евентуални усложнения.

След отказа от ЦФЛД родителите на Габи завели иск в Комисията за дискриминация, откъдето преценили, че е налице дискриминационно отношение към онкоболното момиченце. Според решението на комисията от 12 март 2013г. ЦФЛД е извършил пряка дискриминация спрямо детето по признак “лично положение” (неравно третиране), както и че МЗ е нарушило чл.10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация, чрез неизпълнението на задълженията си за предприемане на всички възможни и необходими мерки за постигане на целите на Закона за защита от дискриминация по отношение на лицата с онкохематологични заболявания. Междувременно родителите на Габи стартирали дарителска акция, успели да съберат сумата за трансплантация, но за Габи било вече късно. Момиченцето не дочакало решението на комисията за дискриминация и издъхнало в Италия.

На 2 октомври т.г. Административният съд в Пловдив, където е върнато делото от ВАС, излиза с определение, според което подсъдността на казуса е на Районния съд в Пловдив, което определение е окончателно.

Родителите на Габи все още са в Италия, където е погребана малката им дъщеричка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *