Вдигат заплатите на кметове и областни управители

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента, съобщава Дарик. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *