„Покачването на цената на свинското месо, което в някои магазини достигна до 12.00 лв. за кг, доведе до масово клане на коне. От месото им се правят суджуци, които са по-евтини от тези, предлагани в магазинната мрежа. Времето е студено и е идеално за сушенето им. Преди две години спряха субсидиите за пасища на конефермерите и ги колят масово, оставят по-малки стада“, каза пред struma.bg ветеринарят д-р Първан Дангов.
От години е обществена тайна, че в кв. „Ценеви“ в Дупница има нерегламентирана кланица. Търговци от ромски произход обикалят селата и изкупуват телета и крави на безценица, колят ги и разпродават месото от животните на място само на познати лица.
Проверка установи, че 1 кг пресен суджук от конска кайма се продава за по 10 лв. за кг. От 1 кг кайма се правят 3-4 суджука. Една подкова суджук излиза 2,50-3,00 лв. за бройка. Не се знае обаче дали закланите животни са здрави и дали месото е изследвано в Агенцията по храните. Продажбата на месото се извършва на черно.
Моля, поправете си заглавието. Ужасна правописна грешка. След поправката може да ми изтриете коментара.