Видеоклип с новата къща на кмета Г. Икономов взриви социалните мрежи, банскалии я кръстиха „Малкият Рилски манастир”

Видеоклип, на който е заснета луксозната къща на кмета на Банско Георги Икономов, взриви вчера социалните мрежи със стотици коментари. Основните бяха насочени в посока произход на средствата, с които е построена къщата, тъй като в публикацията на сайта „Биволъ” е уточнено, че не е построена по европейски програми.

Местните хора дори са дали име на къщата на Икономов, кръстили са я „Малкият Рилски манастир“. Те споделиха, че тя е построена за около една година, а семейството на градоначалника се е нанесло в нея преди пет месеца – за Коледа. Преди това той е живял в Разлог, в дома на съпругата си Павлина.

Георги Икономов има и дял от друга къща, която е наследство от баща му. Дели я с братовчедите си. Тя се намира на ул. „Пирин“ в центъра на Банско, над църквата „Света Троица“. 

И в родния град на Икономов мненията на хората са противоречиви по отношение новия дом на кмета. Едни коментират, че семейството му винаги е било заможно, както и че е развивал успешен бизнес, преди да стане кмет на Банско, и може да си позволи да построи хубава къща. Други пък са на противоположното мнение и споделят, че без кредит в България трудно може да се построи такъв дом.

Хората отправят критика и към параметрите на застрояването. Според тях не са спазени законовите изисквания за до 30% застрояване и къщата заема над 50% от парцела. 

Кмета на Банско Георги Икономов прозря във всичко това предизборни заигравки и го определи като предизборен прийом на някого. „Не мисля, че е престъпление човек да си построиш къща, и ако някой мисли, че има някакви нарушения, да сезира компетентните институции, да се направи проверка и да се видят резултатите от нея. Разбира се, документите са на разположение и при необходимост ще бъдат предоставени. Аз няма какво да крия. Къщата е нещо, което не може да се скрие“, коментира градоначалникът. Той сподели още, че новопостроената къща е на него и на съпругата му. 

Георги Икономов бе категоричен и по отношение на обвиненията за „Кумгейт“, отправени срещу него от Елена Йончева и свързани с кумашина му Димитър Даутов, чиито фирми са били изпълнители на няколко обществени поръчки на община Банско. „Според закона няма никакъв конфликт на интереси. Там ясно е посочено кои са свързани лица“, каза Икономов. 

Иначе в годишната си декларация за имущество и интереси за 2018 година Георги Икономов не е декларирал недвижимо или движимо имущество, само парични средства. От нея е видно, че градоначалникът на курортната община и съпругата му Павлина имат декларирани банкови влогове в страната в размер на 386 153 лева като спестявания от минали години. Декларираните средства от заплати на кмета са в размер на 33 596 лева. Още 25 860 лева има като приход от изтекъл срок на застраховка и 400 лева застрахователно обезщетение.

В тази графа същите суми са декларирани и на неговата съпруга. Тя има още 81 363 лева като дивиденти от две от общо шестте фирми, в които има дялово участие, в тази сума са и лихви по депозит. На името на Павлина Икономова са вписани дружествени дялове на четири от фирмите, а на още две – „ИВАНИКО ТУР“ и „ЕПИК КОНСУЛТ“ ЕООД, е вписано 100% дял. Декларираните доходи от заплати на кметската съпруга са в размер на 15 000 лева и още 4057 лева доходи от стопанска дейност като едноличен търговец.

Семейството има декларирани и задължения в общ размер на 11 035 лв., от които 47 283 лв. по кредитни карти и 63 752 лв. банков кредит.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...


Г. Икономов

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *