Видинчани отново на протест, искат магистрала до Ботевград

Протест във Видин заради магистрала от Видин до Ботевград, която вече година остава само на думи и документи. Точно преди една година стотици видинчани излязоха на протест, за да поискат магистрала от Видин до Ботевград и тунел под прохода „Петрохан” и им беше обещано.

Емил е един от протестиращите. Година по-късно отново ще излезе, за да изрази недоволството си: „Ние спряхме протестите не с надежда, а с обещания от страна на правителството. В крайна сметка ние сме излъганите.“

От Регионалното министерство обясниха, че напредък за  изграждането на новата магистрала има. Забавянето дошло заради обжалване на обществената поръчка за строителство на отсечката Мездра – Ботевград. Във Видин също имало забавяне, заради правен казус, който се решил с промяна в закона за Устройство на територията, предава Нова телевизия.

„Вече има технически проекти, изготвени са подробни устройствени планове. Продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората, но ние сме задължени за спазваме закона”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Според новия проект, пътят от Видин до Монтана ще е магистрала и няма да съвпада никъде с досегашния. А пътят от Мездра до Ботевград ще е скоростен.

„Провеждаме процедурите за избор на изпълнител, тази година избираме изпълнител, успоредно с  това извършваме отчуждителните процедури и се надяваме до края на година да започнем реално строителство”, каза инж. Дончо Атанасов.

А докато се чака новата магистрала, тировете, пътуващи между Ружинци и Ботевград, ще продължат да се разминават на милиметри един от друг заради тесните пътища. От откриването на „Дунав мост” 2 преди пет години досега трафикът на автомобили се е утроил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *