Вижте кои билки пречистват дихателните пътища

Вирусните и бактериалните инфекции не са белег само на студените зимни месеци, но съпътстват и честите температурни амплитуди през пролетта. Традиционната медицина лекува тези упорити пролетни вируси с добре познатите и не особено полезни антибиотици.
При своевременна реакция още с появата на симптоми на вирусна инфекция или простудно заболяване неприятният момент на лечение с антибиотици може да бъде избегнат с помощта на природни средства, които да подпомогнат имунната система в борбата за контрол над тялото.
Ето някои билки за ефикасно лечение на дихателните пътища, които е добре да имаме подръка както през зимата, така и в преходните сезони:

Мащерка
Тази приятна подправка към традиционни български гозби има мощно действие при поява на хрипове, които пречат на отхрачването. Етеричните масла на билката са със силно антисептично действие и са чудесен природен антибиотик с противогъбично действие. Чай от мащерка е проста рецепта, за която всеки се сеща, когато е повален от настинка.

Мента
Самата билка, както и етеричното масло, което се добива от нея, съдържат ментол, а той има отпускащо и успокояваща действие върху мускулатурата на респираторния тракт и улеснява дишането. Билковият чай от мента или с нейно участие прочиства дихателните пътища.

Живовляк
Живовлякът също се среща навсякъде у нас и расте като плевел на много места. Той спира развитието на бактерии и вируси и също се отличава с антибиотичен ефект. Билката отпушва бронхите и е популярно средство в народната медицина срещу кашлица.

Подбел
Тази билка е традиционна за нашите географски ширини и е с отхрачващо и противовъзпалително действие. Той действа много добре при пристъпите на кашлицата, защото втечнява секрета и улеснява изхвърлянето му. Подбелът действа добре при сенна хрема, астма и други респираторни проблеми.

Лавандула
Ароматът на лавандула успокоява и това е почти азбучна истина. Тя разрежда жилавия секрет, подпомага респираторните органи в тяхното възстановяване. Изпаренията от лавандулово масло отпушват дихателните пътища. Тези билки могат да се използват както самостоятелно, така и в тандем с други народни средства или други билки. Това засилва тяхното полезно действие. Ако искате да видите приложение на още билки за изчистване на дихателната пътища, вижте рецептите ни за Чай от семена на Анасон против дихателни заболявания и Отвара от мащерка за успокоение на дихателните пътища.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *