Вижте кои са знаците, че някой се опитва да ви унижи

Всеки ден общуваме с различни хора.
Роднини, колеги, приятели, интимен партньор. Взаимоотношенията с тези хора ни карат да се чувстваме по различен начин през различните етапи на познанството ни. С някои е приятно, дават ни мотивация, докато други постоянно се опитват да ни унижат. Това емоционално малтретиране невинаги е видимо. Често можем да не го забележим. Да си кажем, че другият така си говори.
Особено лесно е да бъдем заблудени, когато става въпрос за любовна връзка. Може да ни глезят, да имаме удобства, но партньорът ни да е твърде комплексиран и нарцистичен и да имаме моменти, в които да се опитва да ни унижи.
Кои са знаците, че някой се отнася унизително към нас?

1. Карат ви да се срамувате – Това е един от първите знаци, че някой се опитва да понижи вашата самооценка. Срам от вашите думи, действия, от нещо тайно, което сте споделили, от това че се опитвате да следвате интересите си и т. н.

2. Обвинения – „Нямаше да го направя, ако не ме беше ядосала/а толкова“ е пример за обвинение, което премахва отговорността на лицето с обидно поведение. Дори и вие да не сте виновни, сте удобна мишена за това да бъдете поставени в тази позиция с цел да ви унижат. Разбира се има много други ситуации, в които някой може да ви накара да се чувствате виновни.

3. Критика – Когато тя не е конструктивна, не е поднесена по начин, по който да не ви унижи е чиста форма на манипулация и унижение.

4. Обиди към външния ви вид – Също форма на унижение. В някои любовни връзки се случва партньорът да обиди половинката си, правейки ѝ неуместни забележки относно телесно тегло и всичко друго, което се отнася до външния вид. Уж на шега, уж безобидно, но повтарящо се във времето.

5. Мониторинг – На това къде сте ходили, с кого сте разговаряли, с кого си пишете и т. н. Може да сте на събитие, което е от служебен характер или сте решили да прекарате време с приятели, но партньорът ви държи да контролира тези процеси и често влизате в кавги.

6. Пренебрегване – Когато физическите ви или емоционални нужди не са задоволени, това може да е форма на пренебрегване. Емоционалното пренебрегване може да означава умишлено задържане на привързаност или наказване с мълчаливо отношение, което също е вид унижение.

7. Устни обиди – Емоционалното насилие и унижение понякога идва като словесни атаки, промени в настроението към вас. Позволяването на някой да се държи по неприемлив за нас начин, често е следствие от лошото отношение, което ние имаме към себе си или да го променим към негативно в резултат на психологически атаки към нас. Това може да включва: 
-Социално оттегляне. Чувствате се изолирани или оттеглени от другите.
-Ниско самочувствие. Ставате самокритични или се чувствате безполезни.
-Страхувате се или избягвате да казвате или правите неща, които биха могли да предизвикат негативна реакция.
-Адаптиране към очакванията на другите хора. Променяте външния си вид или интересите си въпреки предпочитанията си.
-Загуба на вашата идентичност. Отказвате се от нещата, които ви харесват.
-Зависимост или съзависимост. Губите чувството си за независимост.
-Психологически симптоми. Изпитвате психични състояния като депресия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *