Вижте най-ефикасните бабини рецепти срещу простуда

Ефективно да се справите с настинки и грип може и с помощта на народната медицина. Това са 6 изпробвани в дългогодишната практика най-действени „рецепти от баба“, които които ще ви помогнат само за няколко дни да се надвиете простудата.

1. MAЛИНОВ ЧАЙ  
Вземете 100 г пресни (или замразени) малини, 2 лъжици конфитюр и 2 лъжици сладко от малини и 2 с.л. сухи малинови листа. Залейте всичко това с голяма чаша вряла вода и оставете да поседи за 20-30 минути. Малина има противовъзпалително и диафоретично (потогонно) действие, което спомага за бързото справяне със симптомите на настинка. Освен това малините съдържат много танини, които елиминират локалните възпалителни процеси, така че може да да си правите и гаргара на гърлото с малиновия чай.

2. ЛУК И ЧЕСЪН
Може би най-популярните народни средства за лечение на настинки са лук и чесън. По време на простуд, яжте повече лук и чесън. Или ако не можете да ядете тези зеленчуци, просто ги накълцайте и ги поставете до леглото. Фитонцидите, които отделят лукът и чесънът, убиват патогенни вируси и бактерии.

3. МЛЯКО С МЕД 
За един литър мляко трябва да вземете 5-6 супени лъжици мед, няколко зърна бахар и дафинов лист. Можете също така да добавите малко канела и индийско орехче. Получената смес трябва да се вари и да се запарва в продължение на около 10 минути, след което можете да я пиете. Млякото съдържа много триптофан, който е необходим за синтеза на силен седатив – серотонин. Освен това, млякото съдържа много полезни ензими, които помагат на имунната система да се справи с вирусите.

4. ГАРГАРА С ЛАЙКА
Лайка се използва в медицината от незапомнени времена. Това е невероятно цвете-билка, с подчертани противовъзпалителни и успокояващи свойства. Лайката е също така естествен антисептик, който може да се използва за измиване на носа и изплакване на възпалено гърло.

5. ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ
Една от най-простите и в същото време ефективни рецепти за настинки е плодова напитка от червена боровинка с мед или просто отвара от боровинки. Червената боровинка има силен противовъзпалителен, диафоретичен и антипиретичен ефект. Не всеки може да приема лесно боровинките поради киселия им вкус, затова се препоръчва да добавянето на мед към отварата или сока от червени боровинки.

6. МЛЯН ИЛИ ПРЕСЕН ДЖИНДЖИФИЛ
Мленият или пресният джинджифил ще ви помогне да се справите с настинката. Нарежете пресения джинджифил на няколко парчета и добавете към зелен чай или горещо мляко. Веществата, съдържащи се в джинджифила, убиват патогените. Ето защо в Япония суровата риба се яде с джинджифил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *