Ползите за здравето от шафрана

Знаете ли коя е най-скъпата подправка в света? Това е шафранът. Малките близалца и част от стеблото на шафрановия минзухар се събират на ръка, след което се изсушават. Процес, който е трудоемък, скъп, което логично завишава и продажната цена на подправката.
Шафранът расте естествено в Южна Азия и се използва от хиляди години като естествен лек, в готварството, дори за рисуване на фрески. Днес той се използва главно в кулинарията, но освен че добавя повече вкус и цвят на ястията, шафранът има редица ползи за здравето, сред които подобрява настроението, намалява риска от сърдечни проблеми, развитие на болестта на Алцхаймер, макулна дегенерация. Как още ни помага да бъдем по-здрави, вижте в следващите редове.

Богат на антиоксиданти
Шафранът съдържа голямо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти, като кроцин, кроцетин, сафранал и кемпферол. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали.
Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти, на които подправката дължи своя невероятен цвят. И двете съединения предпазват мозъчните клетки от прогресивно увреждане, но спомагат и за намаляване на апетита и подпомагат отслабването.

Направете го част от вашата диета 
Някои подправки могат да бъдат верни съюзници в загубата на излишните килограми. Шафранът е една от тях. Редовната му консумация може да помогне за намаляване на апетита, индекса на телесна маса, обиколката на талията и общата мастна маса. Шафранът е основна съставка и в някои добавки за отслабване.

Може да намали риска от развитието на рак
Шафранът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали. Увреждането, което нанасят те, се свързва с появата на хронични заболявания, като рак. Според някои проучвания, консумацията на подправката, може да елиминира раковите клетки или да потисне техния растеж. Учените смятат, че ефектът на съединенията в шафрана се отнася за различни видове рак, като рак на кожата, костния мозък, простатата, белия дроб, гърдата, шийката на матката.

Може да намали симптомите на ПМС
Предменструалният синдром е свързан с физически, емоционални и психологически симптоми, възникващи преди началото на менструалния период. Проучванията показват, че консумацията на шафран може да помогне за облекчаване на едни от най-често срещаните неразположения, като раздразнителност, главоболие, глад, болка.

Действа като естествен афродизиак
Афродизиаците са храни или добавки, които спомагат за повишаване на либидото. Ако искате да повишите вашето желание за секс и това на половинката ви, добавете към рецептите си шафран. Според проучвания, екзотичната подправка значително подобрява еректилната функция, либидото и общото удовлетворение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *