Вижте 5 начина да спрете малките спорове да прераснат в скандал

Споровете често могат да прераснат в грандиозен скандал или конфликт без значение дали се караме с близки, познати, колеги или с някого на улицата. Важно е да се опитваме да сдържаме нервите си, защото изпускането им без контрол не помага нито в решаването на проблемите, нито ни кара да изглеждаме като една зряла емоционално интелигентна личност. Ето няколко техники, с които да успеете да овладеете малките спорове по елегантен начин, без да допускате те да прераснат в по-голям конфликт или да ескалират в скандал.

Започнете внимателно
Когато спорите с някого се опитвайте никога да не стартирате твърде емоционално и нападателно. Дори някой да ви се разкрещи внезапно в лицето, не отвръщайте със същото преди да сте опитали да спорите с умерен тон. Тази техника в повечето случаи парира отсрещния човек и го кара да свали децибелите до вашите.

Намерете компромис
Не забравяйте, че споровете не са винаги борба за надмощие, в която вие непременно трябва да спечелите. Опитайте се да гледате обективно на нещата и търсете златната среда. Намирането на компромис предпазва от ескалация на напрежението.

Използвайте въображението и чувството си за хумор
С усмивка и шеги винаги се излиза по-лесно от споровете. По-лесно е да се открие път към туширане на конфликта, когато го направите през хумора. Използвайте въображението си, за да излезете от конфликтната ситуация, без да изпускате нервите си.

Дайте обратна връзка за думите на човека срещу вас
Ако човекът, с когото имате спор ви е наранил, кажете му го. Използвайте думите му, цитирайте го, за да му покажете кое точно в отношението му към вас ви е обидило и огорчило. Обикновено при този похват отсрещният човек стопира агресивното си поведение и смекчава тона. Това помага за намирането на изход от конфликтната ситуация.

Слушайте емоциите, не думите
Много често по време на спор, особено разгорещен и криещ риск от прерастване в конфликт, хората казват неща, за които съжаляват и които реално невинаги мислят наистина. Ето защо е много важно да се опитате да се владеете от самото начало и да не взимате всяка дума присърце. Опитайте се да усещате ситуацията и човека срещу вас чрез вашите и неговите емоции, а не само на база изречени думи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *