Високият ръст е свързан с по-голям риск от рак

Изследвания вече показаха, че е възможно да съществува връзка между високия ръст и по-големия риск от рак, но американски учени сега уверяват, че установили каква е причината за това, предаде Франс прес.
Колкото по-голям е ръстът, толкова повече са клетките в организма, които са потенциална мишена за болестта, поясняват учените. Те все пак отбелязват, че високите хора не трябва да са прекомерно разтревожени, тъй като ръстът не е главният рисков фактор за развитие на рак.
Заключенията са въз основа на данни от САЩ, Европа и Южна Корея. Оказало се, че рискът да бъдеш засегнат от рак, независимо дали става дума за мъж или жена, нараства с 10 процента при всяко увеличаване на ръста с 10 сантиметра.
През последните няколко години учени предположиха, че увеличаването на риска може да се дължи на някои хормони на растежа. Новото изследване предлага по-проста хипотеза – рискът от рак нараства с увеличаването на ръста, защото колкото повече са клетките, толкова по-големи са възможностите за развитие на болестта. „Това означава, че увеличеният риск е вроден и не може да бъде ограничен“, заяви ръководителят на изследването Ленард Нъни от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Според него това се отнася по-специално за риска от меланома, докато рискът от рак на стомаха, на устата и от цервикален рак изглежда не е свързан с ръста.
Ръстът на даден индивид се определя от гените му, но Ленард Нъни е на мнение, че фактори, свързани с начина на живот през детството, също могат да изиграят роля.
Основните рискови фактори за развитие на рак са тютюнопушенето, затлъстяването и недостатъчната физическа активност.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *