ВКС отказа да пусне на свобода осъдените полицаи по делото „Чората“

Петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Даниела Атанасова, ще разгледа на 14 юни делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров и петимата осъдени бивши полицаи – Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков – за възобновяване на делото за смъртта на арестанта Ангел Димитров – Чората, съобщиха от съда.

От съобщението на ВКС става ясно, че първи иск за преразглеждане на присъдите е подал осъденият Мирослав Писов. С две последователни определения, съдът е присъединил към неговото искане и това на останалите четирима бивши полицаи, както и това на главния прокурор.

С друго определение от 29 май 2019 г. на петчленен състав на ВКС са оставени без уважение исканията на петимата осъдени за спиране на изпълнението на влязлата в сила на 19 май 2019 г. присъда, уточняват от ВКС.

С определение от 29 май 2019 г. на петчленен състав на ВКС към наказателно дело № 513/2019 г. е присъединено и постъпило след образуването на делото искане от осъдените Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за възобновяване на наказателното производство по к.н.д. № 1140/2018 г. на ВКС.

С друго определение от 29 май 2019 г. на петчленен състав на ВКС са оставени без уважение исканията на петимата осъдени за спиране на изпълнението на влязлата в сила на 19.04.2019 г. присъда по н.о.х.д. № 33/2008 г. на Софийския военен съд, изменена с Решение № 284/19.04.2019 г. по к.н.д. № 1140/2018 г. на ВКС.

С друго определение от 29 май 2019 г. на петчленен състав на ВКС са оставени без уважение исканията на петимата осъдени за спиране на изпълнението на влязлата в сила на 19 май 2019 г. присъда, уточняват от ВКС.

Миналия петък стана ясно, че освен петимата осъдени на по 7 години затвор бивши полицаи, и главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ВКС отмяна на постановеното решение от 19 април 2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Според обвинител № 1, присъдите на бившите служители на МВР са „явно несправедливи“, а освен това и, че „съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила“.

Цацаров смята още, че съдебният състав не е взел под внимание, заключението на вещите лица по делото, според което „смъртта на Ангел Димитров не е причинена от тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата“, като е уточнено и че „всички травматични увреждания по тялото на пострадалия са с повърхностен характер и с ограничено до несъществено значение върху общото му състояние“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *