
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- кайма – 1 кг
- лук – 3 глави
- моркови – 3 бр
- кисело зеле – 1 зелка
- магданоз – 1 връзка
- доматен сок – 1 шише
- ориз – 500 гр
- сол – 2 ч.л.
- черен пипер – 2 ч.л
- чубрица – 3 ч.л
- червен пипер – 3 ч.л
- олио – 50 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът и морковите се режат на ситно. Каймата се размива предварително във вода, за да стане на трохи.
В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват лукът и морковите. Когато са готови, към тях се добавя и каймата и е хубаво да се доразбие с тел, за да стане на трохи. Когато и каймата се е запържила добре, се добавя оризът, малко вода и подправките. Оставя се да къкри, докато течността не изчезне.
През това време киселото зеле се разделя на листа.
Когато оризът е набъбнал, към сместа се добавят доматеният сок и наситненият магданоз. Сместа се дърпа от котлона. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко зелеви листа. С помощта на чаена лъжица се слага по малко плънка във всяко листо, завива се добре и се подрежда в тенджарата.
Така се процедира до изчерпване на количествата. Накрая когато всички сърмички са подредени, в тенджерата се долива вода почти догоре и се слага чиния с отвора надолу, за да покрие сармите.
Ястието къкри на тих огън до готовност. Когато е готово, поднесете в чиния зелеви сармички с наситнен магданоз