Вкусни зелеви сармички

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

  • кайма – 1 кг
  • лук – 3 глави
  • моркови – 3 бр
  • кисело зеле – 1 зелка
  • магданоз – 1 връзка
  • доматен сок – 1 шише
  • ориз – 500 гр
  • сол – 2 ч.л.
  • черен пипер – 2 ч.л
  • чубрица – 3 ч.л
  • червен пипер – 3 ч.л
  • олио – 50 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Лукът и морковите се режат на ситно. Каймата се размива предварително във вода, за да стане на трохи.

В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват лукът и морковите. Когато са готови, към тях се добавя и каймата и е хубаво да се доразбие с тел, за да стане на трохи. Когато и каймата се е запържила добре, се добавя оризът, малко вода и подправките. Оставя се да къкри, докато течността не изчезне.

През това време киселото зеле се разделя на листа.

Когато оризът е набъбнал, към сместа се добавят доматеният сок и наситненият магданоз. Сместа се дърпа от котлона. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко зелеви листа. С помощта на чаена лъжица се слага по малко плънка във всяко листо, завива се добре и се подрежда в тенджарата.

Така се процедира до изчерпване на количествата. Накрая когато всички сърмички са подредени, в тенджерата се долива вода почти догоре и се слага чиния с отвора надолу, за да покрие сармите.

Ястието къкри на тих огън до готовност. Когато е готово, поднесете в чиния зелеви сармички с наситнен магданоз

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *