Внимание! Вредни Е-та дебнат в боята за яйца

Хората започнаха масово да купуват тези дни боите, с които ще нашарят яйцата за Великден. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните следят за качеството на предлагана стока, но е добре всички ние да сме добре информирани, когато правим покупките.

Първото правило е да гледате етикета за опасните Е-та или да заложите на багрила от природата – коприва за зелено, куркума за жълто, цвекло за червено и др. Иначе химикалите удрят право в здравето. Независимо колко са скъпи боичките – лев, два или 10, на опаковките те посреща цял списък от познатите прословути Е-та. И по 9 различни съставки с тази буква и номер отзад са изписани чинно. От Е 102 до Е 133 – повечето разни оцветители.

Трябва да знаем, че много от тях попадат в черните списъци на повечето европейски страни, но у нас са разрешени. Сред тях има такива, които не са съвсем безопасни. По презумпция ние боядисваме само черупките, които после белим. Реално обаче боята често попада върху самото яйце, когато то е спукано.

Ето за кои Е-та трябва да следим в етикетите:

Е 102- тартразин може да провокира астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Свързва се и с развитието на тумори на щитовидната жлеза.

Е 110- сънсет жълто може да предизвика уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, особено при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.

Е 122- кармоизин води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции. С него се боядисват най-много яйца – червените.

Е 131- патент синьо може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да предизвика алергия, екзема, задух.

Е 133- брилянтно синьо може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *