Внимание! Нов вирус краде данните от картите ни и се възпроизвежда отново след изтриване

Макар в последните години все повече хора да започнаха да пазаруват онлайн, може да се каже, че българинът е по-скоро традиционалист в това отношение, пише Inews. Само че резервите му във връзка с използването на банковата му карта в онлайн пространството се оказаха оправдани. Ето защо!

Находчиви измамници изобретиха нов вирус, който крате данните от дебитните и кредитните  ни карти, когато пазаруваме в онлайн магазини. Зловредният код е толкова опасен, че има способността да се самолекува и възпроизвежда след изтриване. Така че няма мърдане, ако някак сме попаднали под ударите му.

Според данните на платежните оператири 40 на сто от нашенците пазаруват във виртуалното пространство няколко пъти месечно. От националната статистика пък са изчислили, че този процент е едва 16. Какъвто и да е точният процент, важното е, че за всички тях има рискове, когато не проверяват сайтовете, от които пазаруват.

Това, за което трябва да следим, е дали сайтът е защитен – адресът трябва да започва с HTTPS, и дали е сертифициран по стандартите за сигурност при плащане с кредитни карти PCI. В случай че сайтът не е защитен, днните ни могат да бъдат пренасочени от киберпрестъпнии.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *