ВНИМАНИЕ! Пак тръгна вирус от името на НАП

Продължават опитите на хакери да откраднат личните ни данни, включително и банковите сметки, чрез фалшиви писма от държавни институции.

Първите опити бяха регистрирани още през 2014 г., когато данъкоплатци получаваха писмо от НАП. То обаче бе на английски, което накара множество българи да се усъмнят и да не отварят прикачените файлове.

В края на 2016 г. обаче хакерите усъвършенстваха измамата. И писмото вече изглежда съвсем като истинско. Името на подателя е “Национална агенция по приходите”, но при по-внимателно вглеждане виждаме, че то е изпратено от адрес “kawasaki-fun” с японски домейн, а не от nap.bg.

Освен с този домейн е получен е сигнал, че се използва и „[email protected]“, като в писмото съдържа абсолютно същият текст, съобщава „Кметабг“.

“Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове”, пише в него и ни приканва за повече подробности да отворим прикачения файл – в който обаче се крие вирус, който записва всички наши пароли и лични данни, които въвеждаме на компютъра.

Специалисти припомнят да бъдем внимателни при отварянето на файлове от непознати податели, проверяването им с антивирусна програма и при съмнение да се свързваме с подателя, за да уточним автентичността на писмото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *