Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира повечето си антики

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да не регистрира около 2700 ценни предмета от частната му колекция, стана ясно от изказване на министъра на културата Боил Банов, след като по-рано прокуратурата му възложи да бъде направена проверка. Както е известно в колекцията има около 3000 антики.

„Това, което е излагано и е излизало извън страната, са тези 212 предмета, които 2008 -2009 г. Стефан Данаилов, бог да го прости, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрирани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме регистриране. Има подадено преди години искане за анализ и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова регистриране“, заяви той пред журналисти в парламента.

По думите му в закона не е записан срок, в който след подаването на заявлението за регистрация, трябва да се дадат предметите за анализ и оценка. Това давало възможност на много колекционери да подадат заявление, но така и да не стигнат до регистрация на предметите.

„Не е довършена процедурата. В закона има такава вратичка „кажи, че ще ги дадеш за анализ“ и нали няма да … така. Не разбирам сега за тази вратичка. Не е само той частен музей. Не е отстранена тази вратичка в закона“, подчерта министърът.

Запитан защо частната колекция на собственика на „Нове холдинг“ не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов отговори:

„Частната собственост е неприкосновена. Описано е в Конституцията. Няма как да я проверяваме“.

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов заяви, че и в МВР, и в прокуратурата непрекъснато се получават сигнали срещу престъпната група, за чийто ръководител беше обвинен Божков. Маринов отказа да оповести конкретика от тези сигнали, но уточни, че всеки от тях се подлага на анализ.

Когато от прокуратурата обявиха, че разследват бизнесмена и за убийства, изнасилвания и принуда, публикуваха два телефона, на които да бъдат подавани сигнали – 02/ 982 8998; 02 /9828590.

На въпрос дали МВР има вина, че Божков напусна страната и стигна до ОАЕ, министърът отвърна:

„Не виждам вина, тъй като към момента, в който той е напуснал страната, не е бил обявен за национално издирване. Всеки гражданин може да се движи, когато няма забранителна заповед“.

На питане дали МВР прави вътрешни проверки за „къртици“, защото, когато някой трябва да бъде арестуван, той изчезва, Маринов отговори:

„Това правим постоянно. В повечето случаи се оказва, че няма теч на информация, а там, където се оказва, че има такъв, се предприемат съответните мерки. Но не винаги действията на лицата, които се задържат, са свързани с теч на информация“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *