Временният премиер на Молдова отказа да освободи поста

Заместник-председателят на Демократическата партия на Молдова Павел Филип отказа да подаде оставка като изпълняващ длъжността министър-председател и свика заседание на правителството в понеделник. Това съобщава ТАСС, цитирана от Фокус.

 „Проведохме днес среща с всички министри, държавни секретари и ръководители на правителствени агенции, за да обсъдим работата на правителството в настоящата политическа ситуация. Има конституция и закони на страната, които ръководят нашата дейност“, пише политикът на своята страница във Facebook в понеделник. Той призова служителите да работят по нормален начин, така че гражданите да не страдат от политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез „диалог на политическите сили“.

 Филип проведе заседанието в правителствена сграда, заобиколена от полицейски служители. В същото време новоизбраният министър-председателят Майя Санду, назначена от парламента, проведе заседание на новия кабинет в сградата на Парламента, на която се обсъдиха оставките на силите за сигурност. Молдовският президент Игор Додон високо оцени признаването на парламента и новото правителство на републиката от външните партньори, включително Европейския съюз, САЩ и Русия.

С тези думи политикът говори на среща в понеделник с ръководителите на чуждестранни дипломатически мисии. „Срещнах се с акредитираните посланици в Република Молдова и говорих за ситуацията в нашата страна. На срещата присъстваха 30 ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации от 31 мисии в Република Молдова с резиденция в Кишинев. Те говориха за рисковете и перспективите за развитие на ситуацията. „Високо оценявам факта на признаване на новия парламент и правителство от нашите външни партньори, включително ЕС, САЩ и Руската федерация“, пише вчера президентът на Молдова във Facebook.

Додон увери, че той ще работи активно с правителството на Майя Санду и с парламентарното мнозинство в блока АКУМ (Сега) и Социалистическата партия, за да „извърши необходимите реформи и да промени криминалноолигархичната система“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *