Всеки трети голям длъжник на НАП от началото на пандемията от Югозапада! В черния списък са основателите на ресторантите „Уно“ – милионерите братя Митеви, синът на дупнишкия екссъветник Ал. Палчев…

Всеки трети голям длъжник към държавната хазна от началото на пандемията е от Югозападна България, показва справка в Националната агенция за приходите. От общо 175 новозадлъжнели български фирми 57 са от Благоевградска, Кюстендилска и Пернишка област, а общото им задължение към фиска надхвърля 72 млн. лв. Любопитното е, че почти без изключение, всички фирми са с предмет на дейност, свързан с текстилната промишленост и транспорта.

Най-много са длъжниците от Благоевградска област, което означава само, че този район е ударен най-жестоко от въведените здравни мерки за ограничаване на пандемията, които отказаха хората да пътуват и да пазаруват стоки от леката промишленост.

Един от най-големите борчлии в областния център на Пиринско е благоевградският производител на работно облекло Костадин Милушев. Неговата фирма „Н и К и Фешън и Ко“, регистрирана в местността Шейтаница, е натрупала дълг към хазната в размер на 1 116 000 лв.

Конкурентът на Милушев в областта на работните облекла -„ РОАН 2707“ ЕООД на Йордан Грошков, е с по-скромния дълг към НАП от 103 000 лв. Длъжници от текстилния бранш са още „Стас 92“ ЕООД на търгуващия с конфекция Страхил Перикълов – 109 800 лв., „Торос“ ЕООД на Мантис Константинов, който търгува с шевни машини –  608 000 лв., и др. „Бетис“ ЕООД на италианеца Мирко Руаро, от чийто цех за якета миналата година вкупом напуснаха 100 шивачки заради неплатени заплати, не само че не е изпълнил обещанието си, дадено по телефона на Инспекцията по труда, че ще пристигне спешно в Благоевград да им се издължи, ами е пропуснал да си плати и данъците в размер на 210 000 лв. Оказва се, че едноличен собственик на капитала на „Торос“ е румънска компания, която преди 2 месеца е подала молба за прекратяване на дейност и отписване от българските регистри, тоест нищожна е вероятността дългът някога да бъде прибран.

Сред транспортните фирми с регистрация в Благоевград, ударени от извънредното положение, под чийто знак изтича 2020 г., е „ВГМ – Интернасионал Транспорт“ ЕООД на Гаврил Виллиотис, чийто дълг към НАП е 68 000 лв. С предмет на дейност вътрешен и международен транспорт, собственици гърци и десетки хиляди левове задължения към българската хазна са още регистрираните в Благоевград  „Карго Сълюшън“ на Димитриос Орфаноудакис – 183 300 лв., „П.Л.Транс“ на Панайотик Лигогианнис – 429 000 лв., „Джи Карви-Фриго“ на Карвинус Георгиус – 210 000 лв., „Парнис транс“ на Йоанис Кусидис – 250 000 лв., „Маг Инпекс“ на колегата им от Италия Анжело Сфорца – 135 000 лв., и др.

Крупни длъжници са още „Аванти“ ООД на Македонка Чакалова – 850 000 лв., „Нони – М“ ЕООД на Йордан Марков – 440 000 лв., „Даро“ ЕООД на Живко Асенов – 114 000 лв., белополската „Дина-2011“ на Иван Костадинов – 187 000 лв., предприятието за производство на тоалетни препарати „Корола“ ООД на Иво Попов и Иван Стойков – 2 156 000 лв., и др. „Транс Христов“ на благоевградчанина Даниел Христов е обявил ликвидация, но тъй като уставният капитал на фирмата му е само 2 лв., едва ли НАП ще успее да си прибере дължимите 113 300 лв. В списъка има и 2 строителни фирми – „Венистрой“ ЕООД на Павел Стойнев, срещу чието име стои борч 60 000 лв., и „Сива Бет“ на Красимир Спириев – 246 000 лв.

В списъка на крупните длъжници изненадващо са включени и братята Емил и Стоян Митови, които преди няколко години попаднаха в друг, много по-престижен списък – на едни от най-богатите българи. Двамата са от Рилското корито и започнаха бизнеса си преди 20 г. с основаване на ресторант „Уно“ в някогашната „Синя къща” на Благоевград, която днес е „зелена“ и се ползва от футболистите на ФК Пирин“, както и на пицария, която още работи. В момента те развиват успешен бизнес в София, където имат няколко заведения само за VIP клиенти, както и уникални винени колекции. Оказва се обаче, че в пандемията не са платили данъците на една от първите си фирми, регистрирана в Благоевград – „Митов и Митов“, и на нейно име излиза дълг от 168 000 лв.

С аналогичен профил – главно превозвачески и текстилни фирми с предимно гръцка собственост, са и длъжниците от община Петрич. Тя е втората в областта по брой задлъжнели на фиска. В групата са регистрираната за международен транспорт „Балаурас Транс Сент Рафаел“ на гърка Балаурас Апостолос – неплатените й данъци са 106 000 лв., „Верикоко“ на Николаос Цамис – 137 200 лв., „Рат Ойл Транс“ ЕООД на Христос Раптополос –  1 916 000 лв., „Н.Н.- Транспорт“ на Н. Каравулияс – 180 000 лв., „Антониос-Транс“ ЕООД на Антониос Макрис – 270 300 лв., и др. Шивашката „К.С. Фешън“ на Константину Ефстатиос дължи 247 000 лв, а „Бела Текс“ ЕООД на Елена Трендафилова – 1 609 000 лв. Сред другите големи длъжници в двата най-пострадали от вируса сектора са „Капкар“ на Капка Караангелова – 134 000 лв., „Рвил Бахтарлиеви“ на Виктор Димитров – 30 400 лв., „Ваджо Рентинг България“ на Анка Николова -215 300 лв., „Текс ком“ на Десислава Иванова – 243 000 лв. и др.

Сред петричките длъжници има и двама новоизлюпени бизнесмени, които наскоро си купили фирмите от чужденци и изведнъж се оказаха в черния списък на НАП. Едната фирма е „Деем Интернационал“, която миналата година Николай Иванов Танев получил от македонеца Сухан Елезов и вече е със задължение от 108 000 лв., другата е „Би си Клоутс“ ЕООД, бивша собственост на гъркинята Константина Гианнаракис“, сега собственост на петричанина Асен Лазаров заедно с неплатени данъци от 155 000 лв.

Длъжници има почти във всички общини на трите югозападни области, но една от най-любопитните е регистрираната в гр. Белица строителна фирма „Кос Алфа“ на Емилия Терзийска. Тя дължи на НАП 2 590 000 лв. Оказва се, че дамата има участие в общо 21 фирми, а в Белица никой не е чувал за нея.

В Дупница пък с поредно задължение се появи Светослав Палчев, син на бившия общински съветник и приближен на Братя Галеви експолицай Александър Палчев. Таткото е собственик на няколко фалирали фирми с огромни задължения и видимо синът му върви по неговия път – „ГД Фактори“ ЕООД на Светослав Палчев е със задължение от 373 000 лв. към НАП.

ВАНЯ СИИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *