Всяко дете между 4 и 6 г., некласирано в държавна детска градина, което посещава частна, ще бъде подпомогнато

Финансова помощ за родителите, чиито деца не са класирани в детска градина. Но по определени критерии. Какви са те? Върви ли по план строежът на нови детски градини и какъв е той? Ще се въведе ли задължителна предучилищна и за 4-годишните. И кога? Ще се утвърди ли като практика онлайн обучението на 5 и 6-годишните? И как? По тези въпроси в студиото на „Социална мрежа“ на NOVA NEWS зам.-Кмета на столицата доц. Тодор Чобанов, директорът на 99-та ДГ „Брезичка“ Иванка харбалиева  и Антонина Кенова от национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

Според доц.Чобанов всяко дете на 4,5 или 6 г., което не е класирано в държавна детска градина, ще бъде подпомогнато, но трябва да има документ, че посещава частно заведение. Очакваме около 2-3000 деца да могат да се възползват. Родителите ще получават предложения и за алтернативни места на имейлите си.

„Имаме готовност до 5 пъти годишно да верифицираме разходи, направени в частни детски заведения, възможно е да бъде и на ежемесечна база. Само децата, които не са класирани в общински детски заведения и посещаваt частни, ще имат право на помощта“, обясни зам.-кметът.

По думите на Иванка Харбалиева, директор на ДГ 99 „Брезичка“, родителите обичайно си построяват желанията на база близост до детската градина. По-добре е да звъннат и да попитат какъв ще бъде балът за класирането. Може да се изчисли къде е най-изгодно да се класира дете спрямо това колко точки ще получи.

От своя страна Антонина Кенова, родител, обясни, че системата не отчита месеца на раждане, оказва се, че няма място. Например, ако е родено през януари.

Тя отправи и въпроси към гостите в студиото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *