Втори град в Китай въведе извънредно положение заради коронавируса

Продължава разпространението на опасния коронавирус. Втори град в Китай въведе извънредно положение в опит да спре разпространението на заразата. След 11-милионния Ухан, град с 6 милиона жители, спря движението на градския транспорт и самолетите, а жителите му са призовани да не го напускат.

Към момента починалите от новия тип коронавирус са 17, общо 570 са заразени в няколко държави.

От българското външно министерство препоръчаха на всички, които трябва да пътуват в рисковите дестинации да избягват директен контакт с видимо болни хора, както и близък контакт с диви и селскостопански животни, предава Нова тв. Препоръчително е да носят маски. 

Очаква се Световната здравна организация да реши дали да бъде обявено международно извънредно положение, или не.

Решението, което ще бъде взето, ще засегне пряко и България. Ако бъде обявено извънредно международно положение, всички държави ще трябва да упражняват много по-сериозен медицински контрол. Какъв е той, решава всеки отделно.

„Хората нямат място за паника или някаква тревога. За България мога да дам за пример сезонния грип, който е много по-опасен от такива екзотични видове вируси, които могат да имат отражения, но това е доста далеч от тук към момента”, заяви доц. Михаил Околийски, СЗО.

В Китай, властите правят всичко възможно, за да удържат вируса само в местата, в които той вече върлува. След като обявиха извънредното положение, улици, магазини и ресторанти в 11-милионния град Ухан останаха пусти. Полиция, спецчасти и военни охраняват железопътната гара, а входовете й са блокирани с метални бариери.

От днес същите мерки са въведени и в 6-милионния град Хуанган.

Здравните експерти напомнят, че животът на коронавирусите е относително кратък и евентуална зараза след досег със стоки от Китай е невъзможна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *