Вътрешнопартийни страсти разтресоха БСП в Пиринско! Областният лидер В. Сарандев: Това е продължение на войната от миналата година, зад която стоят други хора

БСП в Пиринско се разтресе от вътрешнопартийни страсти в навечерието на парламентарните избори. Председателите на 5 общински организации – в Петрич, Струмяни, Кресна, Симитли и Якоруда, настояват за незабавна среща с лидера на партията Корнелия Нинова, а поканата бе отправена чрез отворено писмо, в което се изразява възмущение от проверките на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП в общинските организации в Петрич и Якоруда, които са определени като поръчкови и тенденциозни.

Петимата местни лидери са притеснени и от факта, че все още не е формиран новият Областен съвет на БСП в Благоевград, което се прави след всеки партиен конгрес. Ето какво се казва в писмото, което бе тиражирано в различни сайтове:

„С огорчение научихме, че за пореден път се извършва „проверка” на организационното състояние на общинската организация в Петрич и финансова проверка в община Якоруда. Възмутителен е фактът, че за основа на тези проверки служат жалби от другари, които би следвало да носят отговорност за случващото се в тези общини, както и от факта, че т.нар. „работни групи” тенденциозно представят информация за случващото се в партийните структури. Оставаме с впечатление, че дори ОПКК се е превърнала в орган, който изпълнява „специални” поръчки.

ИСКАМЕ ЯСНО ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ ПРИТЕСНЯВАТ, ОБИЖДАТ И ДЕМОТИВИРАТ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ!

Още по-необяснимо е защо не се спазва срокът за формиране на новия Областен съвет в Благоевград. Как се вземат кадровите решения във връзка с организационната реформа в партията – спазени ли са обещанията за диалог с общинските структури? И си задаваме въпроса – защо това е така и кой има интерес да не се спазва Уставът и правилата в БСП???!!!

Озадачени сме, че това се случва в момент, когато парламентарните избори „чукат на вратата” и на партията й предстои сериозна битка“, напомнят петимата общински лидери на БСП.

Репортер на „Струма“ вчера се свърза с част от тях за повече яснота по избухналия скандал. Ето какво обясни председателят на БСП в Петрич Йорданка Атанасова:

„На 16 януари бе направена проверка на организационното състояние на общинската организация от члена на ОПКК Петър Янев, който е от Гоце Делчев. Изискани бяха протоколите от преизбирането ми за втори мандат за председател на 1 март 2020 г. Такава проверка беше правена през 2018 г., която отне 4 месеца, а последната продължи само 1 ден.  Знам, че срещу мен има жалби на „Позитано“ 20 от Ангел Иванов, Лъчезар Кобуров, Максим Илиев и Пламен Белниколовски, които са членове на БСП в Петрич. От тяхната организация дойде протокол за номиниране на Валери Сарандев за кандидат-депутат, но аз установих, че е фалшив. Оказа се, че нито е имало събрание, нито посоченият протоколчик го е водил. При нас приключиха номинациите за кандидати за народни представители. От близо 40 – 35 са за мен. Има и за Корнелия Нинова и Крум Зарков”, заяви Йорданка Атанасова. Според нея това, което става в петричката организация, й прилича на „лов на вещици“, може би защото подкрепиха кандидатурата на Кирил Добрев за лидер на БСП.

„Тези проверки създават само раздори в партията преди изборите”, категоричен е председателят на социалистите в Кресна Петър Петров. „Не е време да се правят сега силови проверки в партийните организации. Конгресът на БСП беше през ноември, а ние още не сме формирали областно ръководство, нямаме областен председател. Още е старото, което е легитимно до провеждане на конгреса, след това се избира ново. Изборите са след 2 месеца, как без легитимен Областен съвет на БСП ще обсъждаме листата за народни представители? Кога ще се формират комисиите? Всичко това ни притеснява, поради което подкрепихме отвореното писмо и искаме среща с Корнелия Нинова, за да решим заедно проблемите“, заяви председателят на БСП в Кресна Петър Петров.

„Подкрепям изцяло колегите от двете общински организации, които наскоро бяха проверени и не бяха открити нарушения. Не е редно да се правят нови. На дневен ред са парламентарните избори, а БСП още нямаме Областен съвет”, заяви и лидерът на БСП в Симитли Юлия Янчева.

За коментар потърсихме областния председател на БСП Валери Сарандев, който заяви следното: „Аз съм готов още от миналата година за провеждането на областна конференция на БСП. До този момент това не се е случило заради пандемичната обстановка и заради противоепидемичните мерки, въведени със заповед на здравния министър, които забраняват събирането на повече хора на едно място. Това се споделя и от председателя на партията. Който е чел устава, знае, че Изпълнителното бюро на БСП определя дата за свикване на областна конференция. Доколкото знам, и на още няколко места не са проведени областни конференции. А що се отнася до отвореното писмо, което и аз прочетох днес, аз не знам дали е подписано от всички петима председатели. Запознати ли са с нея   партийните членове на общинските организации и колко от тях са я подкрепили? За мен това е продължение на вътрешнопартийната война от миналата година, зад която стоят други хора”, каза областният лидер на БСП в Пиринско Валери Сарандев.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Оцапаното бесепе ...

    Гласувайте за най-новата партия „Възраждане на Отечеството България“ с председател Николай Малинов, както знаете обвинен в шпионаж за Русия.

    Социалисти интриганти жалки стари муцуни дет лапкат за себе си и с нищо не помагат на българския народ – за какво са нужни българските избиратели …

    Аре стига с това оцапано БСП от злобна отмъстителна жена, както каза по БНТ кмета социалист на Перник.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *