В битката за 1,6 млн. лв. мощни строителни фирми се издъниха пред общинска комисия в Рила при доказването, че могат да правят фини реставрации

Мощни строителни фирми се препънаха в изискването през последните 5 г. да са реставрирали недвижими паметници на културата без значение на обема и бяха върнати на поправителен от комисия на община Рила, търсеща изпълнител за реставрация на местната църква „Свети Архангел Михаил“.
Апетитната обществена поръчка за 1 307 799.50 лв. без ДДС, или близо 1,6 млн. лв., бе атакувана от едно обединение и две строителни фирми, но двама от участниците бяха върнати още при подаване на документите. Първият бе обединението ДЗЗД „Дига“ с представител столичния предприемач Мартин Леви, който кандидатства с декларация, че основната му фирма „Ивелинстрой“ е участвала в проектирането, авторския надзор и частичната консервация, реставрация и социализиране на Голямата базилика с архиепископския манастир в гр. Плиска, реализиран през 2015 срещу 153 000 лв. Въпреки обстойната проверка в документацията на проекта от Плиска, комисията на гр. Рила обаче не откри фирма „Ивелинстрой“ в търговищкото обединение ДЗЗД „Армира 2013“, реставрирало базиликата. Не е ясно какъв друг обект може да посочи Леви, при условие че фирмата му е известна със значително „по-груби“ проекти, като например почистване коритото на река Арда. Иначе фирмата е участвала в 32 обществени поръчки за 29 990 357,30 лв.
Със същия мотив – липса на доказателства, че може да извърши фините реставрационни дейности, бе върната за ново доказателство и столичната фирма „Парсек груп“ на Бончо Бонев. Фирмата е посочила участието си в консервацията на Перперикон. Комисията по провеждане на обществена поръчка действително я откри в спечелилото обекта обединение „Екогеоком груп“ ДЗЗД, но с едва 10% участие в строително-реставрационните дейности на Перперикон, което й се стори крайно недостатъчно.
Без забележка мина единствено документацията на „Булпланинвест“ ООД на Николай Йосифов, известна до момента с ремонта на хотел „Хисарлъка“, снегопочистването на Кюстендил и др., така че тя остава единственият сигурен финалист.
Поръчката за църквата „Свети Архангел Михаил“ в гр. Рила включва консервационно-реставрационните и строително-монтажните работи заедно с допълнителната инфраструктура около нея, осигуряване на паркоместа за достъп до обекта, осветление извън имота, видеонаблюдение, рампа и ограда.
Ремонтните дейности бяха разделени на 2 етапа – първият етап бе изпълнен преди 2 г. по предходен проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. Сега обаче парите за втория етап все още не са налични, но общината се надява да стане потенциален бенефициент по проект за развитие на туристически атракции на Оперативна програма „Региони в растеж“ и да си ги набави.
Църквата е национална забележителност след консервационни проучвания през 1995 г., когато под грунда на видимите възрожденски стенописи бе установено наличие на стенописи от XII-XIII в., а специалистите ги окачествиха като допълнение на стенописите в параклиса на Хрельовата кула от 1335 г. в Рилския манастир.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *