В големия пек селища в Рила и Кочериново оставени без вода, водопроводите аварират, няма и водоноски

Тежка авария на водопровода в Рила доведе до водна криза в с. Пастра и в града. Крумово и съседни села в община Кочериново са без вода вече 11-и ден. Кметският наместник на селото Лина Маринова написа за проблема в пост във Фейсбук. Тя благодари на д-р Елка Ангелова Лукарска, че е донесла шестнайсет 10-литрови бутилки минерална вода за бедстващите възрастни жители.

Репортер на „Струма” се свърза с кметския наместник Лина Маринова, която каза: „В селото по постоянен адрес живеят 22-ма души, повечето над 80-годишни. През лятото броят на населението се увеличава на над 50 души. Вода няма вече 11 дни. Причината е спукан главен водопровод в Кочериново. От „Кюстенсилска вода” отстраняват аварията, но вода все още нямаме. Сутринта дойдоха работници да пуснат водата, но възникна нова авария и ми казаха, че в с. Крумово няма да има вода поне още 5 дни. Налага се на възрастните хора, които нямат близки, да вървят по 3 км пеша до съседното с. Бураново, за да си купят вода от магазина. В нашето село няма магазин, беше собственост на Наркооп, но го затвориха, бил нерентабилен. Разговарях с управителя на „Кюстендилска вода” Марио Нешев по някакъв начин селото да се снабдява с питейна вода, но той ми каза, че нямат водоноски. Киройчев беше дал на общината две водоноски, използвани да се транспортира мляко, но водата миришеше на мляко и на практика е неизползваема, затова я отказах. Някои жители на селото имат бизки и на тях им докарват от Благоевград и Дупница”, обяснява кметицата.

В съседната община Рила от дни стои същият проблем с питейната вода, причината за който е тежка авария на довеждащ водопровод.

Репортер на „Струма” се свърза по телефона с кмета на общината Георги Кабизималски. Ето какво заяви той за зачестилите аварии на довеждащ водопровод, който минава през центъра на града: „От години не е имало толкова тежки аварии на водопровода. Търсим причината, но не може да се установи. В събота и неделя нямаше вода, днес /вторник/ пак няма вода порди тежка авария на довеждащия водопровод. Според мен причината са тежките камиони, които извозват дървесина от Рилския манастир. Ежедневно се движат няколкотонни камиони, натоварени с трупи от Горското, инфраструктурата отдолу не издържа и тръбите се пукат. Това е само мое мнение. Истинската причина не може да се установи. От „Кюстендилска вода” все още не са провели процедура за закупуване на материали за извършване на ремонти, но за момента работниците в Рила се справят с решаването на проблема”, обясни Кабзималски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Кочеринец

    Хора, защо въобще плащаме на Кюстендилска вода? Тази вода в Кочериново не е питейна! Никой не пие от нея! Добре, че немците навремето са направили чешми по улиците, та и днес пием хубава вода. Безплатно!

    Отговори
  2. Инкасаторо

    Иначе от „Кюстендилска вода“ вдигнаха цената за с. Мурсалево двойно – от 1,30 на 2,60 лв./куб., нищо че вода няма. Но пък да не забравяме, че има боза по чешмите! А и да обърнем внимание на това, че повечето от селата в общината нямат канализация, т.е. няма пречиствателна станция, няма отвеждане на мръсните води по канал и т.н., както е в градовете, където водата струва пак толкова. Мафия!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *