В жегите благоевградчани се разхлаждат по баражите на река Бистрица, след като Аквапаркът остана пак затворен

Откупилите еднодневен или 5-дневен пакет за плажа ще пият по една студена вода

Къде се разхлаждат благоевградчани в жегите? Тази година горещините започнаха още в началото на юни и репортер на „Струма“ провери къде в града хората намират разхлада. Безспорно най- бюджетното място, любимо на поколения благоевградчани, е Бистрица с баражите и гьоловете. Има и три частни плажа „Рио“, „Езерец“ и „Орбита“. 10 лв. е таксата за възрастни, решили да релаксират в комплекс „Рио“ на Баларбаши. Там малчугани до 5 г. влизат безплатно, а входът за деца до 10 г. е 7 лв.

 В хотел „Орбита“, където условията са по-луксозни, шезлонгът за възрастен е 25 лв., но след 16 часа  пада на 15 лв. Хлапетата до 6 г. се забавляват без пари в басейните, а младежите от 14 г. нагоре се таксуват по 15 лв.

В хотел „Езерец“ през работната седмица входът за възрастен е 20 лв. и 10 лв. за деца, а през почивните дни таксата се вдига съответно на 25 лв. и 13 лв., като не се плаща за малчугани до 4 г.  Любопитното е, че там като деца се таксуват хлапетата от 4 до 12 г. , по-големите плащат като възрастен.


Аквапаркът в центъра на Благоевград и това лято остана затворен въпреки опитите да бъде „реанимиран“.  Доброволци, подпомогнати от общинското предприятие „Чистота“ и фирма „Биострой“, от началото на годината проведоха няколко акции за почистване и обновяване на част от пространството около големия басейн, като дори организираха благотворителни инициативи за набиране на средства през зимата, предлагайки значки и мартеници, направени от малките сини плочки от басейна, както и авансово билети с обещание, че парите ще се върнат, ако нещо се обърка.

Заради зачестилите запитвания на читатели на вестника за Аквапарка в Благоевград и по повод проведените доброволчески акции и граждански кампании за набиране на средства с цел отварянето на плажа през лято 2024 г., редакцията постави няколко въпроса пред общинското ръководство в лицето на кметския екип. Ето  въпросите и отговорите:

  1.  Каква е причината Аквапаркът да остане затворен и това лято?

Отговор: Редица обстоятелства възпрепятстват отварянето на Аквапарка през лятото на 2024 година, част от тях станаха известни след гражданските инициативи за почистване на басейните и прилежащите части на Аквапарка, които общинското ръководство подкрепи активно. Целта на доброволците, а и нашата, беше това да ни даде ясна представа за състоянието на това любимо някога място за отдих на благоевградчани, както и за належащите ремонтни дейности и финансови средства за тях.

Надявахме се, че ще можем да отворим Аквапарка тази година, като го отдадем под краткосрочен или дългосрочен наем и след обществено обсъждане евентуално да бъде проведена нова процедура за концесия. 

Установихме, че безстопанствеността и липсата на поддръжка на съоръженията години наред са ги увредили значително и за възстановяването им е необходима сериозна инвестиция, каквато на този етап общината не може да си позволи.

Както вече е известно, от встъпването си в длъжност кметът наложи строга финансова дисциплина за възстановяване на стабилността и нормалното функциониране на общината, погасяване на стари задължения и възстановяване на разходвани не по предназначение целеви средства, осигуряване на условия за развитие и подобряване на условията на живот на хората.   


На този етап той остава затворен и под охраната на общината, която още в края на 2023 г. предприе действия за заграждането, обезопасяването и почистването на съоръжението.  

  •  Какво се случва с предварително продадените билети за 1-дневен и 5-дневен вход, за които бе упоменато, че при неотваряне на Аквапарка средствата ще бъдат възстановени? Този въпрос касае общината, въпреки че тя не е участвала в акцията, но се явява гарант, тъй като касае общинско имущество,  и  хората затова са се доверили.

Отговор: Община Благоевград не е уведомена предварително и не е участвала в инициатива за продаване на билети за ползване на плажа. Това е частна инициатива, част от доброволческа акция. В момента, в който научи за това, кметът разпореди незабавното й спиране. Ръководството на общината не се съмнява в добрите намерения на гражданите, участвали в почистването и събирането на средства за възстановяването му. През следващата седмица е насрочена среща с доброволците и предстои изясняване на обстоятелствата. Не приемаме твърдението, че е налице предварителна продажба на билети, тъй като за да е налице такава, то това следва да се извърши от лице, надлежно упълномощено от собственика на имота, каквото в случая категорично не е налице.

  •  Подлагани ли са на обсъждане вариантите за бъдещето на плажа, които кметът коментира преди време – стопанисване от общината, отдаване чрез търг и концесия?

Отговор: Оценяваме значението на Аквапарка за жителите на Благоевград и продължаваме да търсим най-доброто решение за бъдещето му от гледна точка на интересите на хората. В момента експерти продължават да анализират задълбочено цялостното състояние на обекта. След категоричната им оценка анализът заедно с предложение за бъдещето на тази значима зона за отдих ще бъдат публично оповестени и подложени на публично обсъждане с всички заинтересовани страни. Решение за бъдещето на Аквапарка ще бъде взето след широко публично обсъждане, такъв ангажимент кметът пое още в началото на мандата си.

  •  Има ли вече визия общинското ръководство за бъдещето на плажа в Благоевград?

Отговор: Цялостна визия, както казахме по-горе, все още няма, предвид очакването на подробния анализ на експертите. Общинското ръководство е категорично, че Благоевград има необходимост от запазване на плажа и създаване на добри условия за ползването му от гражданите през летния сезон. Обектът е с ключово значение за развитието на туризма в града и именно поради това общинското ръководство не желае да предприема прибързани действия. Нужна е цялостна стратегия, основана на комплексна преценка на редица обстоятелства, след което обществото ще бъде уведомено за възможните и целесъобразни варианти.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *