В Италия е страшно! Потоп дави хора и отнася мостове в Южна Сардиния

Цяла нощ екипите на Гражданска защита и на Пожарната помагаха на хора, които стоварилата се в сряда върху Южна Сардиния водна стихия заклещи опасно по пътища, поля и дори из къщни дворове, пише Блиц.
Според разпространената днес по обед официална статистика спасените от смъртоносната хватка на чутовното бедствие са повече от сто жители на иначе приказния остров. Сред тях са и три момичета, които в течение на часове бяха смятани за безследно изчезнали, но посред нощ бяха открити живи в море от кал и отведени на безопасно място. За съжаление обаче майка им, с която са пътували в потопената от придошъл поток кола, бе открита мъртва малко преди обяд днес.
Пак в сряда следобед Италия за малко да бъде сполетяна от трагедия – „фотокопие“ на тази с рухналия на 14 август в Генуа мост „Моранди“, чиито развалини погребаха 43-ма души. Защото недалеч от административния център на Сардния град Каляри излязла от коритото си суха река срути и помете мост на оживения път, който води до близкия град Капотера. За щастие няма пострадали хора, нито пък унищожени превозни средства, тъй като бдителни служители на полицията са предвидили от рано опасността и са спрели движението два часа преди водната паст да погълне съоръжението. Веднага след това бяха затворени няколко основни магистрали, по които има застрашени от стихията мостове или съществува опасност те да бъдат залети от кал и вода.
Най-засегнат от връхлетялото Сардиния и продължаващо с неотслабваща сила бедствие е районът около столицата Каляри. В радиус от десетки километри под вода се намират селскостопански терени, индустриални и стопански дворове, пътища, магазини и стотици домове. Там и на целия остров до неделя са затворени училищата, много предприятия призоваха служителите и работниците си днес да почиват, евакуирани са близо 1000 души. Това, от което местните хора се страхуват най-много, е застрашената от срутване язовирна стена на огромното водохранилище в планината над Каляри.
За съжаление обаче водната стихия заплашва вече континентална Италия и особено областта Лигурия с административен център Генуа, където училищата днес също са затворени.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *