В Македония внасяли тонове боклуци от България

В съседна Република Северна Македония са внасяни най-много отпадъци от България. Официалните власти твърдят, че става въпрос само за суровини, които са разрешени от закона, предаде БГНЕС.

От Гражданското сдружение „02 Инициатива“ поискаха да се въведе пълна забрана за внос на всякакъв вид отпадъци, които се използват за производство на електрическа енергия.

Днес директорът на най-голямото сметище край Скопие „Дрисла“ Горан Ангелов бе освободен от поста, а дружеството мина към столичната община. Самият Ангелов е вносител, заедно с двама италианци, на отпадъци в България, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Според Ангелов отпадъците са били предназначени за ТЕЦ „Бобов дол“, а от прокуратурата твърдят, че са били предназначени за завод в Плевен.

През 2014 г. в Македония от България са внесени 7.4 млн. тона отпадъци, съобщи Радио Свободна Европа. В западната ни съседка се внася, в значително по-малки количества отпадъци още и от Сърбия, Турция, ОАЕ, става ясно от данните на Статистическия институт в Скопие.

От Министерството на околната среда в Скопие отказват да съобщят какви отпадъци са внасяни в страната. През изминалата година в страната са внесени 2 млн. тона отпадъци, в които е имало гуми и акумулатори. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *