В ОТГОВОР НА АКТУАЛЕН ВЪПРОС НА ПИРИНСКИ ДЕПУТАТИ! Министър Т. Петкова: Газопроводът Симитли-Разлог-Банско ще е готов в края на 2020 г.

Проектът за преносен газопровод Симитли-Разлог-Банско е приоритетен за „Булгартрансгаз“ и е заложен в краткосрочната програма на дружеството, това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на актуално питане на пиринските депутати от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Стефан Апостолов и Георги Динев.

„В момента има договор за проектиране и процедури за оценка. Подготвено е задание за ПУП. Приключени са теренните археологически проучвания в границите на сервитутната зона”, уточни енергийният министър.

Теменужка Петкова обясни още, че съгласно времевия график се предвижда договорът за проектиране и разрешение за строеж да се извърши март 2019 г., а в края на 2020 г. строежът да бъде въведен в експлоатация. Финансирането ще бъде осигурено по два механизма – чрез използване на безвъзмездна финансова помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие и със собствени средства на дружеството. Според министър Петкова изграждането на газопровода ще даде техническа възможност за присъединяване на гр. Добринище и с. Баня.

Според депутатите от Благоевградска област този проект е от изключително важно значение за икономическото развитие на региона. Той ще позволи на местните жители да имат алтернативен вариант за отопление, а също ще помогне и за решаването на екологични проблеми, които се създават при отопление на твърдо гориво. Газопроводът ще позволи безопасно и сигурно газоподаване и щадене на природата, и не на последно място – ще спомогне за развитието на туризма, категорични са народните представители.

ИВАН ПЕТРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *