В Петрич разширяват „синята зона” с 16 улици, свалят абонаментните такси, назначават още 10 инкасатори

Разширяване на „синята зона” в Петрич, въвеждане на часови ограничения за автомобилите на инвалиди, солени санкции за паркиране на таксиметровите стоянки и назначаване на още 10 инкасатори – това са най-важните допълнения в Наредбата за условията и реда за паркиране на пътни превозни средства,  които кметът на Петрич Димитър Бръчков вкарва този четвъртък на сесията на ОбС за гласуване.

Корекциите на действащата наредба бяха качени на сайта на община Петрич още през ноември миналата година и до момента по нея няма депозирано нито едно ново предложение или несъгласие, но въпреки това се очаква точка 19 от предстоящата сесия да предизвика доста горещи дебати в зала.

Мотивът на Бръчков за предложените промени е „зачестилите злоупотреби с използването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания и редица сигнали и мнения на абонати, заплащащи и ползващи ежемесечно зоната, че сега действащата тарифа към наредбата е с високи цени”.

Предложението на кметската администрация е почасовият престой да остане 1 лев/час с ДДС за паркиране на лек автомобил, автобусите да плащат по 2 лв./час, а мотоциклетистите – по 0,50 лв./час, ще паднат обаче абонаментите. Ако промените се приемат, занапред вместо 65 лв., месечният абонамент за леките автомобили ще е 50 лв., шестмесечният абонамент пада от 300 лв. на 200 лв., а вместо 550 лв., както досега, годишният абонамент за леките автомобили ще стане 350 лв. Служебният абонамент за фиксирано паркомясто става 150 лв. месечно, или 750 лв. годишно.

Намалението на абонаментните такси едва ли ще срещне съпротивата на съветниците, но се очертава отпор на разширението на „синята зона”, което Бръчков предлага. Идеята му е в нея да се включат още 16 улици – ул. „Димитър Гощанов” /от ул. „Св. св. Кирил и Методий” до ул. „Ив. Вазов”/, ул. „28-и октомври” /от „Св. св. Кирил и Методий” до „Хр. Ботев”/, ул. „Гоце Делчев /от „Св. св. Кирил и Методий” до „Хр. Ботев”/, ул. „Ив. Вазов /от „Д. Гощанов” до „Я. Сандански”/, ул. „Яне Сандански” /от „Св. св. Кирил и Методий” до „Славянска”/, ул. „Св. св. Кирил и Методий” /от „Тома Митов” до „Васил Кънчев”/, ул. „Хр. Ботев” /от „Яне Сандански” до „Отец Паисий”/, ул. „Отец Паисий” /от „Хр. Ботев” до „Княз Борис І”/, ул. „Кукуш” /от „Отец Паисий” до „Княз Борис І”/, ул. „Сандо Китанов” /от „Македония” до „България”/, ул. „Връх Китка” /от ”Полк. Дрангов” до „България”/, ул. „Бъкстон” /от „Връх Китка” до „Сандо Китанов”/, ул. „22-и октомври” /от „Калабак” до „Връх Китка”/, ул. „Ген. Тодоров” /от „Калабак” до комплекс „Авалон”/, ул. „Ат. Лютвиев” /от „Ген. Тодоров” до „Връх Китка”/ и ул. „Д-р Ас. Златаров” /от ул. „Полк. Дрангов” до  учебната площадка по безопасност на движението/.

До момента в обхвата на настоящата „синя зона” в Петрич има общо 650 места за паркиране, с разширението местата ще скочат двойно, проблемът е обаче, че българинът не обича да плаща и на тази основа на сесията се очакват сериозни доводи против предложението.

Проектът за изменение включва още ограничаване престоя на автомобилите с талони за инвалиди на сините паркоместа до 3 часа и категорична забрана за паркиране на МПС на таксиметровите стоянки, като за последното нарушение глобата ще е 50 лв.

Очакванията на кметската администрация са с новите промени да се повишат приходите от платеното почасово и абонаментно паркиране. Не е ясно има ли разчети дали това повишение ще е поне равно на фонда за работна заплата на новите 10 инкасатори, които трябва да бъдат назначени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *