В село Раждавица пекат богородичен хляб в 100-годишна фурна

Ден преди празника Успение Богородично в кюстендилското село Раждавица се представя обичай по замесването на богородичния хляб и изпичането му в 100-годишната фурна. Участниците в сдружение „Роден край“ представят българската православна традиция по Въздигането на хляба.

Днес от рано сутринта най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на правенето на хляб на по-младите. Жените от селото замесиха богородичния хляб с донесена от аязмото на св. Йоан Рилски „мълчана“ вода“, а майсторът хлебар Свилен Класанов от село Еремия разказа и показа тайната на изпичането на вкусния селски хляб в 100 годишната фурна.

Днес през целия ден всеки може да се включи с домашно приготвени изделия, които да изпече в селската фурна.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *