Градушка с размерите на орех унищожи реколтата в с. Рибново, наводнена е общинската администрация в Гърмен


Силна буря с градушка се разрази тази вечер в района на Гърмен и околните села. Ледени топчета с размерите на орех унищожиха цялата земеделска реколта.

„Всевишният Аллах ни показа, че пред неговата сила сме безсилни. Такава градушка през моя живот не бях виждал никога. Направо ни смаза. Посевите, зеленчуци, дръвчета, плодове всичко е долу. Страшна гледка и преживяване.
Няма какво да кажа освен, че сме живи и здрави, за другото явно това ни е нафаката“, коментира прирoдната стихия във фейсбук профила си учителят по физическо възпитание и спорт в селото Ибрахим Кадриев.

„Всичко е смазано, като след война“, добави с тъжна въздишка той.


„В Рибново хората отглеждат домати, чушки, картофи, фасул и други култури, основно за лични нужди, има и около 30 семейства, които отглеждат тютюн. Реколтата е унищожена, а вече е късно да се засади нова. Кметът на Рибново и екополиция направиха оглед в селото и околностите, за да видят какви са щетите“, каза кметът на Гърмен Феим Иса.

Вследствие на поройния дъжд е наводнен третият етаж на сградата на общинската администрация.

„Това ни се случва за трети път, почистваме улуци, канали, но когато е силен порой, водата намира слаби места в покрива“, обясни Фейм Иса. Той допълни, че предстои да се вземе спешно решение във връзка с проблема, защото наводненията повреждат компютрите и техниката в кабинетите.


Бурята предизвика и свлачища по пътя Рибново – Осеново. Има паднали камъни, банкетите по пътя са изровени от водата. Разчистването на терена започна още тази вечер, посочи Иса. Той допълни, че се разчистват и улиците от пясък и кал, почистват се също водостоци и задръстени шахти.

Малко след 16 ч. в сряда градушка с големината на лешник удари и Перник, а улиците се превърнаха в реки. Застрахователи предупреждаваха с есемеси шофьори да приберат колите си под навеси.

Надежда Дамянова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *