Георги Кортов, главен готвач в благоевградско заведение: Агнешко оссо буко със спаначено ризото

Продукти:

4 агнешки джолана

Брашно

* Сол

* Пипер

* 2 суп. л. масло

* 2 суп. л. зехтин

* 1 глава лук на кубчета

* 1/2 чаша целина на кубчета

* 1/2 чаша моркови

* 4-5 скилидки чесън

* 2 дафинови листа

* 3 суп. л. нарязан магданоз

* 1 чаша вино марсала /или друго бяло вино/

* 2 чаши пилешки бульон

* 2 домата – обелени и без семки

За ризотото:

* 6 чаши пилешки бульон

* 1 чаша вино

* 2 суп. л. зехтин

* 2 суп. л. масло

* 2 скилидки чесън, нарязан на ситно

* 2 ч. ориз

* 200 г спанак

* 3-4 суп. л. настърган пармезан и допълнително за сервирането

* сол

* пипер

Начин на приготвяне:

Поръсете агнешкото със смес от брашно, сол и пипер. Разтопете маслото и зехтина в голям тиган и после обработете джоланите от всички страни до кафяво. Извадете ги и ги оставете настрани. Сложете в тигана дафиновия лист, морковите, лука, чесъна, целината и магданоза, подправете със сол и пипер и гответе на бавен огън, докато продуктите омекнат. Увеличете огъня и налейте виното. Остържете останалите от месото парченца и разбъркайте, докато се получи сос. Когато виното почти се изпари, върнете обратно в тигана джоланите, доматите и бульона. След като заври, покрийте съда и оставете да къкри на слаб огън, докато месото омекне /час и половина/. Махнете капака и леко увеличете огъня, за да се сгъсти сосът за около 5 минути.

При сервиране на месото поръсете с гремола от 1/2 ч. нарязан магданоз, 2 с.л. нарязан на дребно чесън, кората на 1 лимон и черен пипер /продуктите се режат на много дребно и се разбъркват/.

Започнете приготвянето на ризотото половин час преди да стане готово месото.

Загрейте пилешкия бульон и го дръжте горещ.

Разтопете маслото и зехтина и запържете чесъна, докато стане ароматен. Добавете ориза. Щом той започне да припуква, сипете в тигана виното и спанака. Когато оризът поеме виното, добавете топлия бульон чаша по чаша, като изчаквате да попие течността, преди да сложите следващата чаша. Накрая добавете сиренето, солта и пипера, преди да сервирате към агнешкия джолан.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *