Глад за шивачи и строители усеща бизнесът в Кюстендил

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие представи обобщените резултати от проведеното проучване на потребностите от работна ръка в област Кюстендил. 

След обобщаване на анкетата могат да се направят следните изводи: най-голям брой работодатели, попълнили анкета, са от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” – 45,7%; средномесечният брой на персонала за предходните 12 меcецa е до 9 наети лица – 91,2%, от 10 до 49 наети лица – 7,4%.

Сред най-важните знания и умения, които работодателите считат, че трябва да притежава персоналът, са: „Умения за самоконтрол и дисциплина” – 96,5%; „Умения за работа под напрежение” – 88,6%; „Продуктивност” – 86,8%; „Социални умения” – 72,8%; „Креативност – 68,8%; „Практически знания и умения за прилагане на нормативната уредба в oблacтта на здравословните и безопасни условия на труд” – 67,9%; „Сътрудничество” – 65,7%; „Знания и умения за предаване на натрупан опит, въвеждане в работата, текущо оценяване и обратна връзка“ – 62,6%; „Знания и умения за работа с клиенти чрез осъществяване на промотиране, продажби, търговски умения и водене на преговори” – 52,8%.

Като най-важна компетентност, която трябва да притежава персоналът, се определя „Инициативност и предприемачество” – 39,2% от попълнилите анкета. 68,5% декларират, че няма да търсят нов персонал в следващите 6 месеца, а 88,6% декларират, че срещат затруднения при намирането на работна сила – тези, които все пак търсят персонал.

Анкетираните работодатели изпитват най-големи затруднения при намирането на работна сила за професии: „Оперативен счетоводител” и „Касиер“ – по 12,6%; „Шивач“ – 8,3%; „Строител” – 6,3%; „Търговски представител” – 6,3%; „Монтьор на транспортна техника” – 6,3%; „Работник по транспортна техника” – 6,3%; „Работник в горското стопанство” – 6,3%; „Асистент на лекар по дентална медицина” – 6,3%; „Здравен асистент” – 6,3%; „Заварчик” – 3,3% и „Ресторантьор” – 3,3%.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *