Глоба от 200 лв., наложена на гръцки превозвач от арестуваните за подкуп благоевградски даяджии, падна в съда

Районен съд отмени санкция на ДАИ, наложена на транспортна фирма на гръцки бизнесмен, регистрирана в Благоевград. Превозвачът Георгиос Арменакис бил известен да се яви в сградата на областния отдел на „Автомобилна администрация” в Благоевград за проверка дейността на фирмата му „Геа транс 2010“ ЕООД, като за целта трябвало да представи документи, които били подробно описани.

От дружеството изпратили по електронната поща на контролния орган молба за отлагане, тъй като собственикът няма възможност да се яви на посочената дата поради лични причини. Независимо от това на фирмата, която има европейски лиценз за международен превоз на товари, е съставен акт, че не е предоставила документи за проверка, който бил връчен на пълномощник. Въз основа на този акт началникът на ООАА – Благоевград наложил имуществена санкция на дружеството, която е атакувана в съда.

Жалбата е разгледана от съдия Кристина Панкова, която преценява, че не е необходимо да привиква от софийския следствен арест инспекторите от ДАИ – Благоевград, които бяха закопчани за рушвети при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата.

От прегледа на документите по делото съдията счита, че случаят е с ниска степен на обществена опасност, тъй като превозваческата фирма не е целяла осуетяване на проверката, а е депозирала молба за отлагане. Случаят е определен като маловажен и наказателното постановление отменено.

През последните два месеца в Районен съд – Благоевград се разгледаха множество жалби на санкционирани транспортни фирми, които масово печелят делата срещу ДАИ. Наказателните съдии предприеха два различни подхода по отношение на арестуваните инспектори, които са съставили актовете. Някои държаха на техния разпит и даяджиите бяха докарани с белезници от софийския арест, други пък счетоха, че призоваването им не е необходимо.

Решенията подлежат на обжалване пред Административен съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *