Горещо заседание на ОбС – Дупница! Притисната от съветниците, управителката на ГУМ Цв. Вуковска разкри: Фирма „Мони текстил” и 2 вериги за козметика искат да наемат 315 кв.м на първия етаж

На заседанието на ОбС тя изплю камъчето и каза кои фирми искат да наемат част от първия етаж на общинския търговски обект, оказа се, че това са дупнишката фирма „Мони текстил “ и две големи вериги за скъпа козметика.

На заседанието вчера Цв. Вуковска поиска от общинските съветници да й разрешат да отдаде под наем за по 15,00 лв./кв.м 315 кв.м от първия етаж на ГУМ. Наемната цена в момента е от 4,80 до 17,00 лв. Тя е предложила и наемна цена за склад от 150 кв.м по 3,60 лв./кв.м.

Общинските съветници заподозряха, че Цв. Вуковска иска те да поемат отговорност, като  гласуват поисканата от нея наемна цена.

Пръв се усъмни общинският съветник от „Глас народен“ Георги Градевски. Той показа документ, който позволява на управителя сам да определя наемната цена в обекта, и заяви: „Г-жа Вуковска има право сама да определя цената на кв.м за наем в ГУМ. Тя е назначена да го ръководи , така че дружеството да е на печалба. Защо ние, общинските съвеници, трябва да решаваме на каква цена да са наемите, та утре ние да носим отговорност, ако ГУМ фалира, а нещата са тръгнали натам“, заяви Г. Градевски.

Председателеят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов попита Цв. Вуковска знае ли каква е печалбата до момента на ГУМ, но не получи отговор на този въпрос. Тя само заяви, че до края на септември ще се издължат 61 000 дивиденти на общината от дружеството за 2020 г.“.

Цв. Вуковска обясни как е разграфила местата на първия етаж, така че да се подредят щандовете на старите наематели и да не освободи място за новите. Общинският съветник Георги Градевски се усъмни, че с настаняването на голяма верига магазини лека- полека старите търговци ще напуснат щандовете си и ще останат без работа.

Костадин Костадинов бе на друго мнение: „ГУМ е общинско дружество и трябва да носи дивиденти, всеки търговец може да се яви на търг или конкурс и да го спечели. Разходите на ГУМ за миналата година по време на пандемия са по-големи спрямо 2019 г. От вас, г-жо Вуковска, до момента съм чул само обещания, но няма никакви действия. Преди 10 г. ГУМ беше на печалба от 140 000 лв. В момента тя е стопена на 61 000 лв.“.

Цв. Вуковска се опита да се извини за ниската печалба с пандемията, като заяви, че след последното затваряне на ГУМ почти няма клиенти.

Председателят на Икономическа комисия Вергил Кацов заяви по повод изказванията на Цв. Вуковска: „Вие на комисията казахте, че на тези 315 кв.м празна площ се калкулират плащания, които се делят между наемателите, което е непосилно за тях. По тази причина обектите ще се преместят на едната страна на първия етаж и осталата празна част ще се отдаде под наем. Общината не може да носи отговорност за  това. Вие сте назначена за управител и Вие си носите отговорността за решенията и за печалбата на ГУМ. Ние сме само принципал“.

В крайна сметка с 18 гласа „за” общинските съветници разрешиха на управителката на ГУМ да даде под наем останалата площ на обявената от нея цена.  

Общинските съветници гласаваха да се проведат конкурси за управители на общинските дружества ВиК и „Ученическо хранене“.

Общинският съветник Георги Градевски-Конъна попита зам. кмета Олга Китанова с какъв договор Илия Илиев е управлявал досега. Оказа се, че, както „Струма“ писа, Ил. Илиев е бил назначен за три години на договор след спечелен конкурс, който е изтекъл през 2016 г., и оттогава е работил с анекс към трудовия договор.

„В продължение на 8 г. Илия Илиев не направи нищо за ВиК – Дупница. Само ремонти на авария след авария, качеството на питейната вода е под всякаква критика“, заяви Г. Градевски.

Общинските съветници гласуваха сформиране на 7-членна комисия, която да проведе конкурс за нов управител на ВиК – Дупница. Илия Илиев остава на поста до провеждането на конкурса .

Същата процедура беше гласувана и за нов управител на общинското дружество „Ученическо хранене“, което в момента е с управител Христо Пигов. Той не се яви на разглеждане на годишния отчет на дружеството на заседанието на ОбС, като К. Костадинов тогава обяви, че е болен. Вчера стана ясно, че Хр. Пигов е претърпял тежка катастрофа с челен удар с друг автомобил няколко дни преди отчета.

Христо Пигов е наемател на култовото заведение „При часовника“ в центъра на Дупница, което е общинска собственост. Тези дни е участвал в конкурс, проведен от общината за друг апетитен търговски обект в парк „Рила“ край Дупница.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *