Отново е понеделник и трябва да се подготвим за още една дълга седмица на работа. А това почти винаги се случва с чаша кафе. Има обаче някои неща, които трябва да знаем за него, за да се насладим на истинския му аромат и вкус.
Прясно, прясно
Според Business Insider, трябва да обръщаме особено внимание на това кафето ни да е прясно. Най-добрият начин да сме сигурни, че това е така, е да го купуваме до ден след като зърната са изпечени. И това е абсолютно възможно, без да се налага да ходим до Италия например, пише lifestyle.bg. Защото вече не са едно или само две местата и в София, и в големите градове, където пекат кафе на място.
А ние трябва да приемаме кафето като плодовете и зеленчуците, които си купуваме, и следим да бъдат пресни.
Добре е да го консумираме и до един месец след изпичането му. Не че след това няма да става за пиене, но ще има съществена разлика във вкуса и аромата.
Чистотата
Когато използваме френска преса за кафе, много важно е да я измием хубаво, преди да си направим нова доза кафе. Причината се крие в това, че ако има останало кафе, то ще развали вкуса на това, което се каним да си приготвим.
Захарта и млякото
Когато кафето е правилно изпечено, едва ли ще изпитваме нуждата да добавяме подсладители или мляко. Не че подобно действие е грешно, но няма да можем да се насладим на истинския вкус на кафето.
Когато обаче то е препечено, става по-горчиво, тогава захарта и млякото могат да са ни от ползва в прикриването на нежелания вкус.